Šport
32 ogledov

Prevc: Vse je samo še od 'unga' Prevca

Sprejem Saša Despot
Peter Prevc se je po uspehih na novoletni turneji vrnil v domovino in o evforiji, ki jo je povzročil, odgovarjal na vprašanja medijev. Prevca ima na trenutke že tudi vrh glave.

Po tekmi vedno izjavite, da je bila težka tekma. Vam še kdo verjame?
Ne vem. Kdor dvomi, naj se spusti po kakšni od skakalnic.

Pred vami so poleti v Kulmu. Že dve leti nazaj ste osvojili bron, zdaj pa ste glavni favorit za zmago?
Že pred dvema letoma mi je odlično kazalo na treningu, naslednji dan pa sem vse skupaj izvedel precej drugače. Škoda, da je takrat nato odpihnilo tretji in četrti dan. Predvsem je treba na letalnici iti korak za korakom. Treba se je umiriti in nato poskušati čim bolje odskakati. Zaupati moraš trenerjem, da te pravilno usmerijo in nato to tudi narediti.

Letalnice so lahko tudi nevarne. Je v glavi vse tako, kot mora biti?
Povsem vse še ni čisto pripravljeno, nekaj reči je še treba postoriti. Poletov se vsak skakalec sicer veseli. Starejši kot si, bolj te je strah. Na polete ne smeš iti s prazno glavo in zaletavo. Treba je jemati korak za korakom, najprej moraš spoznati letalnico, ker se lahko vse skupaj zelo hitro obrne in jo lahko spožnaš še preveč od blizu.

Letalnica v Kulmu je sicer znova prenovljena.
Že lani je bila prenovljena, letos pa še bolj. Predvsem bo nova 'špura'. To bo zanimivo. Bo prva letalnica, ki bo imela ledeno smučino z neledenim robom. Po drugi strani so jo še nekoliko dvignili. Bomo videli, kaj bo. Lani je bila zanimiva, malce avanturistična, a še s staro 'špuro'. Letos bo šlo vse bolj po turih.

Je bil Willingen dobra generalka? Tudi za opremo.
V Willingenu opreme nismo veliko testirali, bolj smo iskali sebe. Po novoletni evforiji je bila tekma težja. Poznalo se je, da ni desetdnevnega stopnjevanja pred tekmo. V Bischofshofnu je bilo namreč vse skupaj našponano, vse je trajalo že deset dni. V glavi je bilo vedno nekaj zadaj, neka zategnjenost.V Willingen sem prišel veliko bolj sproščen. Moral sem se potruditi, da je glava ostala osredotočena in veliko bolj motivirana.

Še enkrat ste morali na merjenje dresov.
Vse skupaj je bilo že na meji okusnega. Bilo nas je 70 v eni sobi. Imeli smo napravo, ki je zmerila višino in razkorak. Mere so bile enake kot poleti, od takrat nisem veliko zrastel ali se zmanjšal.

Imate zdaj kaj več tudi dopinških kontrol?
Ne. Enako je. Letos je bil v Innsbrucku, v Bischofshofnu pa ne. Lani je bil. To je pač treba izpolnjevati kjerkoli že sem, oni pa se odločijo kam bodo prišli. Pridejo tudi izven sezone, spomladi, junija. Tudi oktobra, letos so nas ujeli ravno med pripravami. To je treba dati skozi. Preverijo, če kri ustreza standardom, jaz pa pridem še do enega pregleda krvi. Vidim rezultate in se mi potem ni treba česa bati.

Sprejem  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Koliko letalcev lahko v Kulmu poseže po kolajni?
Ne vem. Tile Norvežani so zelo nevarni, prav vsi lahko letijo zelo daleč. V bistvu je zgodba podobna kot na novoletni turneji. Tu sta še Freund in Freitag, Hayböck in Kraft. To je nekako to. Širši krog zajema kašnih 15 skakalcev, tudi Jurija in Robija, če se bo sprostil.

V Kulmu ste sicer zabeležili svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.
Kulm je res nekaj posebnega. Ta podatek sicer nič ne pomeni. Tja bo treba oditi umirjeno in s čim bolj prazno glavo. Z osredotočeno in pravo smer obrnjeno. Ne smeš misliti na napačne smeri.

V zadnjem času je zakrožilo veliko šal o vas in vaši dominanci? Katera vam je najbolj všeč?
Če povem po pravici, si nisem nobene zapomnil. Karkoli sem odprl, je bilo vse samo še od 'unga' Prevca. Rekel sem si, da naj malo zgine in sem ugasnil.

Z domačimi ste lahko proslavili, ali pa že vse skupaj postaja nekaj običajnega?
Glede na to, da sem bil doma le tri ure, že ni bilo mogoče narediti kaj posebnega. Skupaj smo le sedli in nazdravili. Že tako je bila kar sreča, da smo vsi lahko prišli z vseh front in se dobili za eno mizo.

Ali je ves ta pomp okoli vas vplival na vašo koncentracijo? Kako doživljate Prevcomanijo?
Ta pomp še kar traja. Bomo videli, kako bo v četrtek in petek. Jaz težko ocenjujem reči, ki se še niso zgodile, raej vedno počakam kakšen dan in nato ocenjujem reči. Malce stika z navijači je. Po eni strani se mu nekako poskušaš izogniti, saj je toliko drugih stvari, da ni prostora še za to. Moraš trenirati, pred tabo je še 69 dni sezone, treba je biti vseskozi zbran in sam nimam časa za evforijo.

Ali odštevate dneve?
Ne, Tomi (predstavnik za stike z mediji Tomi Trbovc; op. p.) mi je povedal.

Komentarjev 1
  • dragec 15:08 12.januar 2016.

    Mogoče mu podarja znesek denarja, ki ga je dobila za "stalno pripravljenost"