Šport
79 ogledov

Prevc želi ostati pri vrhu

peter prevc EPA
Triindvajsetletni Peter Prevc je v minuli sezoni svetovnega pokala osvojil skupno drugo mesto, čeprav je imel isto število točk, kot zmagovalec Nemec Severin Freund. Nova sezona se bo začela to soboto z ekipno tekmo.

Na uvodni tekmi sezone v Nemčiji, kjer bodo kvalifikacije že v petek, bodo slovenske barve poleg Petra Prevca branili še Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Domen Prevc, Anže Lanišek in Nejc Dežman. Ekipa se je predstavila na novinarski konferenci, pred katero so se z minuto molka spomnili na v prometni nesreči preminulega alpskega smučarja Draga Grubelnika

Reprezentanca je imela priložnost, da je v Kranju ta teden vadila v ledeni smučini, s tem pa so keramiko, na kateri so skakali v poletni sezoni, zamenjali za zimske razmere. "Včeraj smo bili prvič na ledeni smučini. Ko sem se usedel na rampo, se mi je kar smejalo. Pod smučmi ni nič ropotalo, občutil sem pravo zimo. Težko pa rečem, je če bilo ključno to, da smo lahko vadili v ledeni smučini, ker še ni bilo nobene tekme. Zato težko delaš prave zaključke. Je pa zelo dobrodošlo, saj imajo vse večje reprezentance ledeno smučino. Zato bi rad pohvalil trenerje in starše v klubu, ki so v soboto in nedeljo ves dan nosili sneg na smučino. Razlika med keramično in ledeno površino je kot med drsalkami, ki zelo dobro drsijo po ledu, in rolerji, ki gredo bolje po asfaltu in so tudi glasnejši. Bolj domače se počutim na ledeni, saj je lepša drsnost in lažje ujamem počep," je pojasnil Prevc.

Napredovati je treba že za iste rezultate

"Vsako stvar je mogoče preseči. Zelo moraš napredovati že, če jih želiš izenačiti, ker tudi drugi napredujejo. Moj načrt v tej sezoni je, da ostanem čim bolj pri vrhu oziroma na njem. Toda sedaj je težko napovedovati, lažje bo, ko se bodo začele tekme. Zato tudi ne vem še, kam sodim, upam, da bom prikazal dobre skoke in dosegel dobre izide. Tudi do svetovnega prvenstva v poletih je še daleč, o tem sploh še ne razmišljam, želim si, da bi ostal zdrav. Ne le v tej sezoni, ampak v karieri nasploh. Vidim pri Robiju Kranjcu, ki je imel v zadnjih letih težave s poškodbami, na OI v Sočiju koleno, letos s komolcem. To se vedno pozna, če si zdrav, pa ni treba nič nadoknaditi, držiš si nekega načrta in je vse veliko lažje," je menil Prevc.

Kranjec ima še vedno težave s komolcem. "Nisem zadovoljen z tema dvema dnevoma, ki smo jih preživeli na treningih na ledeni smučini. Nisem se ujel, imel sem občutek, da me zavira, in sem opravil le dva, tri solidne skoke. Imam veliko dela s tem komolcem in mi vse drugo nekoliko uhaja. Imam težave, ko iztegnem ali pokrčim roko. In to v zaletni in poletni fazi. Rad bi se sprostil, pa mi ne gre. Tako je moj glavni cilj, da se čim prej pozdravim, da bom brez bolečin," je povedal Kranjec.

Izzivov bo veliko

"Meni bolj ustreza, da je večja drsnost, pa tudi hrupa je manj. Upam, da sem dobro izkoristil pogoje, se pa bo to pokazalo šele na tekmah. Sodim sicer, da smo dobro pripravljeni. Želim si, da bom bolje začel zimo, kot sem lansko. Poletna sezona ni tako pomembna, želel sem se kar najbolje pripraviti za zimo. Toda tako slabega začetka sezone si ne smem privoščiti. Prve prave točke sem dobil šele na Kulmu. Tokrat smo nekoliko prej zmanjšali kondicijsko vadbo, da bi prej dobil prave občutke. SP v poletih je eden od vrhuncev sezone, toda z mislimi še nisem tam. Dotlej bo še veliko tekem in upam, da se bom prebil v ekipo za SP. Niti približno pa trenutno ne vem, kako smo pripravljeni glede na konkurenco," je dejal Tepeš.

"V četrtek odhajamo na pot in ta vikend bo marsikaj pokazal. Nismo imeli stika s konkurenco, verjamem pa, da bo vse dobro steklo. Ostati pa moramo mirni in zbrani ter potrpežljivi, ne glede na vse. Izzivov bo veliko, novoletna turneja, svetovno prvenstvo v poletih, finale v naši Planici, tudi celoten svetovni pokal. Vesel sem, da smo imeli snežni top in marljive ljudi v Kranju, da smo lahko vadili na ledeni smučini. Ekipa je stabilna, Prevc gre v vseh teh letih počasi navzgor. Veselim se že nove sezone," pa je pojasnil glavni trener Goran Janus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.