Šport
80 ogledov

Prevčev oče ne sme soditi v Oslu

Hofer Stoeckl Stöckl Stockl Schuster Vikersund SP svetovno prvenstvo v poletih p Reuters
Božidar Prevc ne bo sodil na tekmi svetovnega pokala na Holmenkollnu.

V soboto se bodo smučarski skakalci pomerili na prvi tekmi skandinavske turneje. V Oslu bo Peter Prevc na slovitem Holmenkollnu skušal še povečati svoj naskok v skupnem seštevku svetovnega pokala, Slovenci pa na tekmi ne bodo imeli svojega sodnika. 

Slovenska zveza je sicer poslala svojo nominacijo za sodniško mesto in sprva je bil Božidar Prevc, oče Domna in Petra, predviden za sojenje na sobotni tekmi. Toda norveški medij NRK je opozoril na dejstvo, da bi lahko šlo za kršenje pravil.

Hofer ni vedel, da gre za očeta

Direktor tekmovanja Walter Hofer sprva v tem ni videl nobene težave. "Velikokrat smo že imeli enake priimke na sodniškem stolpu in med tekmovalci," je za NRK dejal Hofer, ki sprva sploh ni bil prepričan, da je Božidar oče Petra in Domna.

Hofer je dodal še, da imenovanje sodniških kandidatov prepuščajo zvezam in jim pri tem zaupajo. "Zaupamo sodnikom, poleg tega pa se najvišja in najnižja ocena brišeta, da ne bi prišlo do nepravilnosti. Toda če kdo kje vidi problem v delegiranju sodnikov, se lahko seveda pritoži," je dejal Hofer.

Kasneje je dodal, da načeloma zaupa zvezam, da bodo predlagale ustrezne sodniške kandidate. "Ne beležimo tega, koga katera zveza nominira. Ker pa ste ugotovili, da gre za očeta dveh tekmovalcev, moramo ukrepati. Moramo vprašati Slovence, zakaj so ga predlagali. Lahko bi šlo za kogarkoli, priimek Prevc še ni razlog, da bi takoj sprožili preiskavo," je za NRK dejal Hofer in potrdil, da pravilo pravi, da bližnji sorodniki (oče, mati, brat, sestra, sin, hčerka) ne smejo soditi.

Kmalu po omenjenem pogovoru so pri FIS že sklenili, da Božidar Prevc ne bo sodil tekme smučarskih skakalcev, nadomestil ga bo norveški sodnik. Prevc bo lahko v prihodnje sodil le na tekmah kombinatorcev in na ženskih tekmah v skokih.

Tepeš le uslužbenec

peter prevc sapporo | Avtor: EPA EPA
Zakaj pa potemtakem ni sporen Miran Tepeš, oče skakalca Jurija Tepeša? "Že večkrat smo poudarili, da pri Tepešu ne gre za delegiranega sodnika, ampak uslužbenca FIS, ki deluje na znanstveni osnovi," je glede človeka, ki skakalcem daje zeleno oziroma rdečo luč, dejal Hofer.

Bråthen tokrat zadržan

Športni direktor norveške skakalne reprezentance Clas Brede Bråthen, ki je zagnal vik in krik po svetovnem prvenstvu v poletih, ko naj bi sodniki z ocenami vzeli naslov Kennethu Gangnesu in ga podarili Petru Prevcu, tokrat ni bil prav glasen s kritikami.

"Mi bolj razmišljamo o tem, kako skakalce najbolje pripraviti na tekme, v to usmerjamo našo energijo. Verjamem pa, da tisti, ki imajo sodniške vloge v našem sistemu, gledajo skozi prave 'leče', tudi če gre za družinske člane," je dejal Bråthen.

Komentarjev 9
  • Zmago 08:26 05.februar 2016.

    Seveda da so nas nategnili. Ampak vzvod za to smo jim pa sami dali v roke ;-\ Že takrat, ko je norveški sodnik začel nekaj kokodajsati, bi morali biti še toliko bolj previdni !!

  • Zmago 13:20 04.februar 2016.

    Podpis !

  • KOJAK 10:24 04.februar 2016.

    JA IN! Saj je že večkrat sodil, pa tako ali tako se najboljša in najslabša ocena ne upoštevata... In kaj so Norvežani dosegli? Da so postavili svojo sodnico in ta pa bo seveda bolj nepristranska... JA PA JA DE! Spet ...prikaži več so nas nategnili in to na suho v danko.