Šport
36 ogledov

Pri 64 letih preplavala 170 km

Diana Nyad ekstremna plavalka Reuters
Ameriška ekstremna plavalka Diana Nyad je v sedmem desetletju svojega življenja preplavala 170 kilometrov.

Ameriška ekstremna plavalka, 64-letna Diane Nyad, je danes dokončala plavalski podvig od Kube do Floride, dolg 170 kilometrov, kar ji je prvič v zgodovini uspelo brez posebne kletke proti morskim psom, ki jih v omenjenih vodah mrgoli.

Njena ekipa v spremljevalnem čolnu je imela sicer posebno opremo, ki je okrog plavalke ustvarjala električno napetost, kar naj bi odganjalo morske pse stran od nje. Nyadova je razdaljo od Kube do Floride skušala prvič preplavati leta 1978, ko je bila stara 28 let. Ni ji uspelo, vendar pa je poskusila kasneje še trikrat. Zadnji poskus je bil neuspešen, ker so jo hudo opekle meduze.

V vodi preživela 53 ur

Tokrat je bila opremljena s posebno silikonsko masko, plavalno obleko, rokavicami in plavalnimi čevlji. V morje je v Havani skočila v soboto, do floridskega otočja Key West pa je priplavala danes okrog 20. ure po srednjeevropskem času. V vodi je bila 53 ur. Ko je prišla na cilj, je na kratko uživala v aplavzu več sto ljudi, ki so jo pričakali na obali, nato pa so jo nemudoma odpeljali na pregled v bolnišnico.

Nyadova je opozorila nase že leta 1975, ko je v manj kot osmih urah preplavala 45 kilometrov okrog otoka Manhattan v New Yorku. Floridsko ožino v razdalji od Kube do Floride je sicer leta 1997 uspešno preplavala Avstralka Susie Maroney, vendar s pomočjo posebne kletke proti morskim psom. Ta kletka, ki jo vlečejo za čolnom, ščiti pred morskimi plenilci, vendar pa tudi malce pomaga plavalcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.