Šport
14 ogledov

Prve tekme že odpadajo

Anže Kopitar finale lige NHL Reuters
Ligi NHL grozi nov lockout. Petnajsti september, ko je bila postavljen rok za dogovor med igralci in lastniki, je namreč že minil.

"Pogovorili smo se in se odločili, da ne bomo imeli sestanka, saj nobena stran ni bila v položaju, da bi lahko spremenila zadnjo ponudbo," je o podpisu nove kolektivne pogodbe in možnosti lockouta dejal namestnik komisarja lige NHL Bill Daly in dodal: "Prepričan sem, da bomo v naslednjih dneh v stikih in se dogovorili za naslednja srečanja. Žal mi je, da smo se znašli v takšnem položaju. Upali smo, da se to ne bo zgodilo."

Po zadnji kolektivni pogodbi, ki so jo sklenili lastniki moštev in sindikat igralcev (NHLPA) je bilo 57 odstotkov vseh bruto letnih prihodkov, povezanih z ligo, namenjenih za plače športnikov, 43 odstotkov denarja pa so dobili lastniki. Ti želijo zdaj večji delež pogače. Sprva je bilo igralcem ponujenih le 43 odstotkov, nato 46, v sredo pa so dobili še nekoliko višjo ponudbo. Lastniki moštev naj bi se bili pripravljeni dogovoriti za delež, ki bi jim prinesel od 53 do 51 odstotkov od 3,3 milijarde ameriških dolarjev, kolikor je trenutni letni prihodek lige. Pogajalci na strani hokejistov trenutno ne želijo dobička razdeliti na dva deleža, temveč zahtevajo vsoto 1,8 milijarde dolarjev, ki naj bi bila namenjena le za plače.

"Vodstvo lige ne želi začeti tekmovanja pod obstoječimi pogoji, saj smo v zadnjih sedmih letih ugotovili, da sistem ne deluje tako, kot smo sprva pričakovali. Igralci v ligah NBA in NFL so ugotovili, da ni nepošteno, če bodo znižali svoje plače," je že pred nekaj dnevi menil komisar lige Gary Bettman, ki bo zdaj moral odpovedati vse trening kampe, kmalu pa naj bi sledile tudi prve tekme v sezoni.

gašper kopitar golf turnir anže's eleven | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Veliko reči še moramo urediti. Upam, da se bodo uredile v naslednjih tednih," je dejal napadalec Bostona Milan Lucic, ki je v soboto za tri leta podalšal sodelovanje z kosmatinci. Na leto bo z novo pogodbo zaslužil 6 milijonov dolarjev. "Zadeve nas skrbijo, a ostajamo optimistični in upamo, da bo dogovor sklenjen," je še dejal 24-letni kanadski hokejist.

Liga NHl je sicer od leta 1992 že doživela tri lockoute, sezona 2004/05 pa je v celoti odpadla. Anže Kopitar, ki je v minuli sezoni s Kralji iz Los Angelesa osvojil Stanleyjev pokal, je že napovedal, da bo v primeru lockouta zaigral v Evropi. Najraje bi se preselil v drugo švedsko ligo, kjer pri Mori igra njegov brat Gašper.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.