Šport
28 ogledov

Prvenec za Millerja, padec Rossija

Jack Miller EPA
Deževno dirko za veliko nagrado motociklistov v nizozemskem Assnu je v razredu motoGP prvič v karieri dobil Avstralec Jack Miller (Honda) pred vodilnim v skupnem seštevku, Špancem Marcom Marquzom (Honda), tretji je bil Britanec Scott Redding (Ducati).

Dolgo vodilni Italijan Valentino Rossi je padel 10 krogov pred ciljem, deževna steza je bila 11 krogov pred koncem usodna tudi za tedaj drugouvrščenega Italijana Andrea Doviziosa, padlo pa je tudi nekaj drugih dirkačev.

Enaindvajsetletni Jack Miller je tako stopil na veliki oder. Dirko so morali sicer zaradi močnega deževja prekiniti po 14 krogih od 26, dirkači so morali za pol ure v bokse. Ob prekinitvi je bil v vodstvu Dovizioso, ki je dirko začel s prvega startnega mesta. A je voznik Ducatija po vnovičnem startu začel serijo padcev. Sam je končal v pesku, vodstvo je prevzel Italijan Rossi, ki je v pesku končal 10 krogov pred ciljem. Obupani "Doktor" je še poskušal dvigniti motocikel, a ta ni hotel speljati, tako da je bila zanj dirka končana.

Španec Jorge Lorenzo je na desetem mestu še ujel šest točk svetovnega prvenstva. Največ je od današnje dirke sicer odnesel Marc Marquez, ki se je drugega mesta veselil kot zmage. Svetovni prvak iz sezon 2013 in 2014 je zdaj precej povečal prednost v skupnem seštevku in ima 24 točk prednosti pred em Lorenzom in 42 pred Rossijem.

"Ne vem, kaj naj rečem. Mnogi so pred začetkom sezone dejali Hondi, da ta projekt ne bo deloval, ampak hvala ekipi, da je zaupala vame, sploh ne morem govoriti. Honda me je vzela kar iz moto3, sam pa upam, da sem zdaj pokazal, da se to tudi obnese. Preveč je čustev, da bi sploh lahko govoril," je napol v solzah dejal današnji presenetljivi zmagovalec Miller.

Zelo vesel je bil tudi drugouvrščeni Marquez. "Danes to ni bila dirka za točke, pač pa samo kako preživeti na stezi, saj je bilo res kaotično. Vozil sem zelo skoncentrirano, ker so mnogi delali napake. Valentino je pritiskal, vedel sem, da mu moram slediti, a potem je padel, Miller je bil za mano, zato sem ga raje spustil naprej, da ne bi tudi jaz padel. Današnje drugo mesto je zame kot zmaga, te točke bodo res pomembne na koncu sezone," je dejal Marquez.

V razredu moto3 je zmagal Italijan Francesco Bagnaia (Mahindra), na zmagovalni oder pa so se zavihteli trije Italijani. Drugi je bil Fabio Di Giannantonio (Honda), tretji Andrea Migno (KTM). Devetnajstletni v Torinu rojeni motociklist Bagnaia je slavil prvo zmago v tej konkurenci na tekmovanjih za veliko nagrado.

Tokrat je bil po veliki napaki šest krogov pred koncem, ko je zapeljal s steze, le 12. Južnoafričan Brad Binder (KTM), ki pa ostaja na mestu vodilnega v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva v najšibkejšem tekmovalnem razredu s 151 točkami. Drugi je Španec Jorge Navarro (Honda) s 103 točkami, Španec je zaradi poškodbe izpustil preizkušnjo, tretji je Italijan Romano Fenati (KTM) s 93 točkami.

V moto2 je bil najboljši Japonec Takaaki Nakagami (Kalex). Drugo mesto je pripadlo Francozu Johannu Zarcu (Kalex), tretji pa je bil Italijan Franco Morbidelli (Kalex). Kljub le šestemu mestu je Španec Alex Rins (Kalex) sicer ubranil vodstvo v skupni razvrstitvi prvenstva, ga je pa ujel izzivalec Francoz Zarco, s katerim si delita isto število točk, 126.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.