Šport
57 ogledov

Prvi Kostaričan v rožnatem

Mikel Nieve Profimedias
Španec Mikel Nieve (Team Sky) je zmagovalec 13. etape kolesarske dirke po Italiji.

Na 170 km km dolgi preizkušnji od Palmanove do Čedada je imel 31-letni Mikel Nieve v cilju 43 sekund prednosti pred Italijanom Giovannijem Viscontijem (Movistar), tretji je bil Vincenzo Nibali (Astana), ki je dobil sprint največjih favoritov dirke po Italiji. Ti so zaostali za minuto in 17 sekund, Nibali pa je s štirimi sekundami bonusa za tretje mesto na skupni lestvici preskočil Alejandra Valverdeja (Movistar). Rožnato majico je oblekel moštveni kolega slednjega Andey Amador in tako postal prvi Kostaričan z vodstvom na eni izmed največjih večetapnih dirk.

Do prvega mesta je drugič na Giru, prvič mu je to uspelo leta 2011, prikolesaril Nieve, ki se je za napad odločil na vzponu prve kategorije na Porčinj, v samostojni vožnji pa mu je uspelo ohraniti prednost pred drugouvrščenim Viscontijem.

"Po tem, ko je v torek odstopil Mikel Landa, razpoloženje v naši ekipi ni bilo najboljše, saj so z njegovim odstopom naše možnosti za visoko uvrstitev v skupnem seštevku zdaj manjše. Toda po drugi strani je to priložnost za druge, da v posameznih etapah skušamo poseči po najvišjih mestih. Na vzponih sem se dobro počutil, bal sem se le spustov, ki niso bili enostavni. Na srečo do cilja nisem naredil nobene napake. Jutri je pred nami izredno težka etapa, tudi na njej bomo skušali priti čim višje," je po zmagi dejal Nieve, ki je zdaj na 40. mestu v skupnem seštevku.

Današnja etapa dirke po Italiji je potekala od Palmanove preko beneških vasi do cilja v Čedadu, karavana pa je prečkala tudi slovenske vasi Sovodnje, Špeter, Matajur, Dreka, Fojda, Athen in Porčinj. Na veselje slovenskih navijačev - teh se je s številnimi slovenskimi zastavami ob progi zbralo precej - so lahko bodrili tudi Mateja Mohoriča in Grego Boleta, ki sta bila člana ubežne skupine, predvsem Mohorič, nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani je dolgo narekoval ritem na čelu skupine.

Na cilju slovenski kolesarji niso bili bili v ospredju. S 53. mestom je bil najvišje uvrščen Bole (+18:53), Mohorič je etapo končal kot 71. (+21:42), z enakim zaostankom je cilj prečkal na 78. mestu Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), medtem ko je bil Luka Mezgec (Orica GreenEdge) stoti (+32:43).

Povsem v ospredju ni bilo niti nosilca rožnate majice Luksemburžana Boba Jungelsa (Etixx-Quick-Step), ki je v cilj prišel kot 17., za Nievejem je zaostal za dve minuti in sedem sekund. V skupnem seštevku ga je prehitel do zdaj drugouvrščeni Amador, ki je bil v Čedadu resda le dve mesti pred njim, vendar s 40 sekund boljšim časom, tako da ima v skupnem seštevku 26 sekund prednosti pred do zdaj vodilnim Jungelsom. Tretjeuvrščeni Nibali zaostaja 41 sekund, še dve več pa Valverde.

"To je bila prva gorska etapa na Giru. Na zadnjem vzponu sem imel veliko težav, toda uspelo se mi je vrniti in zelo sem zadovoljen, da sem oblekel rožnato majico. V zelo dobrem položaju je tudi Valverde, tako da imamo v prihodnjih gorskih etapah, ki bodo izredno naporne, dobre možnosti, da ohranimo majico vodilnega. Videli pa bomo, kako uspešni bomo v tem," je po etapi dejal 29-letni Amador, lani četrtouvrščeni na dirki po Italiji.

V soboto bo na sporedu ena najtežjih etap na letošnji dirki po Italiji, prva v Dolomitih. Dolga bo 210 km s startom v Farri, cilj pa bo v Alta Badii, karavana kolesarjev pa bo morala premagati tudi prelaza Pordi (2239 m) in Giau (2236 m).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.