Šport
46 ogledov

Prvi mož Ria 2016: "Čista kampanja"

Rio de Janeiro EPA
Predsednik organizacijskega odbora olimpijskih iger v Riu de Janeiru Carlos Nuzman se je odzval na francoske obtožbe o korupciji pri podeljevanju organizacije.

"Imeli smo zelo čisto in organizirano kandidaturo. V primerjavi z drugimi kandidati smo v vseh krogih bili v prednosti, na koncu je znašala 66:32," je uvodoma dejal Carlos Nuzman. Leta 2009 je Rio v zadnjem krogu premagal Madrid in dobil letošnje OI.

Francoski preiskovalci so preiskovanje korupcije v Mednarodni atletski zvezi razširili še na potegovanje mest oziroma držav za OI; pod drobnogled so vzeli igre v Riu 2016 in Tokiu 2022. Nuzman je dejal, da sam oziroma njegovi sodelavci v odboru niso imeli nobenih stikov s francoskimi preiskovalci.

Neimenovani sodni vir iz Francije je dejal, da so preiskavo začeli decembra, trenutno pa so v fazi verifikacije oziroma ugotavljanja ali je prišlo do nepravilnosti.

Brazilci okarali Avstralce

Nuzman se je ustavil še pri odločitvi avstralskega olimpijskega komiteja, ki je svojim športnikom prepovedal obisk favel Ria, glavni razlog za to so varnostne bojazni. "Če potujete po svetu, boste takšne stavbe videli povsod - v Avstraliji, Franciji, Indiji. V vsakem kraju imajo drugačno ime," pravi Nuzman in Avstralcem vrača: "Morajo se spomniti, da so organizirali igre v Sydneyju 2000. In so imeli težave."

Dodal je še, da bodo zadnji nedokončani olimpijski objekt v olimpijskem parku, velodrom, končali v dveh tednih. Ni pa izrazil skrbi, da so do zdaj prodali le 47 odstotkov vstopnic: "Brazilci radi kupujejo vstopnice v zadnjem trenutku. To se je zgodilo tudi za svetovno nogometno prvenstvo 2014."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.