Šport
32 ogledov

Izbiri Ria in Tokia postajata sporni

Lamine Diack EPA
Pri podeljevanju oziroma izbiri olimpijskih iger 2016 v Rio de Janeiru in 2020 v Tokiu morda ni bilo vse po pravilih. Kot poroča britanski časnik Guardian, je francosko tožilstvo sprožilo preiskavo o domnevnih nepravilnostih pri izbiri obeh mest za prireditelja teh iger.

Šlo naj bi za primere korupcije, za zdaj pa je francosko tožilstvo še precej skopo z informacijami. "Zdaj preverjamo vse skupaj," so za francosko agencijo AFP pojasnili na tožilstvu. Preiskava je del širše obravnave primera Lamina Diacka, nekdanjega predsednika krovne atletske zveze Iaaf, ki je obtožen jemanja podkupnin in je po plačilu varščine trenutno na prostosti.

Po navedbah Guardiana naj bi bila prav Diack in njegov sin Papa Massata Diack povezovalna člena med mestoma, ki sta dobila igre, ter posameznimi člani Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Pa tudi starejši Diack naj bi svojo prvotno podporo Istanbulu za igre 2020 spremenil v podporo Tokiu, potem ko je zveza Iaaf, takrat še pod njegovim vodstvom, dobila močnega japonskega pokrovitelja.

Starejši Diack je zvezo Iaaf vodil 16 let. V Franciji preiskujejo njegovo domnevno sprejemanje podkupnin, za molk v primerih jemanja prepovedanih sredstev naj bi dobil milijon dolarjev. Dvainosemdesetletnega Diacka je na čelu Iaaf avgusta lani zamenjal Britanec Sebastian Coe, nekaj dni po izbruhu afere pa so Afričanu v Moku tudi odvzeli naziv častnega člana olimpijske organizacije, v kateri je bil do leta 2014 15 let član izvršnega odbora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.