Šport
56 ogledov

Rabljena vozila s pedigrejem

Žurnal24 main
Znašli ste se pred težavo. Vaše staro vozilo ni več uporabno, potrebujete drugo. Kaj zdaj? Kupiti novo vozilo? Katastrofa! Rabljeno vozilo? Da, ampak kako ob tem preživeti?

Prva reakcija je nakup oglasnika, brskanje po spletu, obisk sejma rabljenih vozil. Ampak če niste pogost kupec rabljenih vozil, vas lahko hitro zavedejo. Pasti in nevarnosti prežijo na vsakem koraku. Prvo pravilo: če imate močne živce in smisel za barantanje, potem si lahko privoščite nakup pri drugi fizični osebi. A se zavedajte, da vas pri tem nakupu ne brani noben zakon v primeru da bi šlo kaj narobe. Preverite ali ima prodajalec/-ka pooblastilo lastnika.

Potem vzamete v roke telefonski imenik in kar po vrsti kličete trgovce z rabljenimi vozili. Pri takem nakupu velja pravilo številka dve: če greste v nakup pri podjetju, ki je registrirano za prodajo rabljenih vozil ste naredili korak v pravo smer, saj prodajalec odgovarja po zakonu o varstvu potrošnikov za stvarne in formalne napake pri prodaji. A kaj vam pomaga zakon, če vam trgovec proda vozilo, ki ga je kupil v tujini, pa se šele pri naslednji registraciji ugotovi, da je bilo nekje ukradeno? Pravzaprav bi vam moral vsak registriran trgovec ob prodaji predložiti garancijo na prodano vozilo, skupaj z navodili za uporabo v slovenskem jeziku, ter seznam servisov pri nas. A kaj ko je ta garancija pri prometu z rabljenimi avti lahko tudi veliko krajša od minimalno enega leta, kot velja za nova vozila.

Rabljena vozila s poreklom – Weltauto
Naslednji korak za tiste, ki so želijo še večje varnosti in mirnega spanja (ter mirnega teka motorja) pa je obisk katerega od večjih uradnih distributerjev vozil (kot je na primer Porsche Slovenija) in njihovega oddelka za prodajo rabljenih vozil s »poreklom«. Tako zdaj končno tudi pri nas lahko kupite avto s »pedigrejem« in jamstvom, oziroma klasično garancijo podobno kot pri novih vozilih, ki vam ponuja marsikaj dobrega.

Skupina Volkswagen je tak način prodaje rabljenih vozil, ki kupcu zagotavlja kar najvišjo stopnjo varnosti prvič predstavil v Avstriji  leta 1993. Sistemu so za lažjo prepoznavnost dali posebno novo ime Weltauto, ki je do danes že postalo blagovna znamka in sinonim za najvišji nivo varnosti pri menjavi  rabljenega vozila.

Marca 2007 so sistem nakupa in prodaje rabljenih vozil Weltauto predstavili tudi v Sloveniji in je zdaj organiziran v prodajnih centrih v Ljubljani, Mariboru, Kopru in pri pooblaščenem trgovcu Dominko na Ptuju.

Zakaj na tako malo prodajnih točkah? Ker visok nivo kakovosti storitve lahko dosežejo le ob določenih pogojih, ki jih ne izpolnjuje vsak prodajalec. Preden vozilo lahko dobi to oznako mora najprej skozi skrben pregled, skupaj kar 30 preverjanj, biti mora seveda tako vizualno, kot tehnično brezhibno.  Weltauto pa ponuja tudi šest dodatnih storitev, ki nudijo dodatno varnost, zelo podobno nakupu novega vozila.

Garancija

  • Garancija za vozilo vam zagotavlja brezplačno odpravo napak na glavnih sklopih vozila še eno leto po nakupu.
  • Garancija mobilnosti omogoča ves čas trajanja stalno brezplačno pomoč na kraju okvare ali nezgode, ne glede na dnevno ali nočno uro.
  • Ekskluzivna garancija v primeru da vozilo še nima 100.000 prevoženih kilometrov v garancijskih primerih prevzame vse stroške popravila, pri večjem številu kilometrov pa en del teh.
  • Garancija za zamenjavo vam ponuja pravico, da v času enega tedna vozilo, ki vam zaradi česarkoli ne ustreza, vrnete prodajalcu in ga zamenjate za drugo v enakem cenovnem razredu. Zaračunali vam bodo le nekaj stroškov, ki bi jih tudi sicer morali kriti sami (podobno kot pri renta-car vozilih).

 

V primeru popravila garancijske okvare ali poškodb na vašem rabljenem vozilu, vam za čas popravila nudijo nadomestno vozilo.

Financiranje in zavarovanje je pika na i ponudbe Weltauto, saj vam na enem mestu postreže tudi z vsemi možnostmi ugodnega leasing najema, kredita in zavarovanja vozila. Vse te storitve pomenijo elitno prodajo rabljenih vozil, najpogosteje službenih vozil, ki so običajno bolje vzdrževana kot sicer.