Šport
47 ogledov

Račun brez krčmarja, Anna obvlada tudi slalom

Tina Maze, Anna Fenninger EPA
Po superveleslalomu, ki je zaradi vnovične megle potekal z veliko zamudo, je vodila Fenningerjeva, druga je bila Mazejeva. Enak vrstni red je bil nekoliko presenetljivo tudi po slalomskem delu superkombinacije.

O dopoldanskem vremenu v Banskem dovolj pove fotografija, ki jo je na svojem Twitter profilu objavila Lindsey Vonn. Ameriška šampionka je ob njej zapisala: "Hmmmmm ....  Vreme tukaj noče sodelovati z nami."

Tina Maze si je seveda želela tekme, saj je kombinacija odlična priložnost, da poveča prednost v skupnem seštevku pred najbližjo zaledovalko Avstrijko Anno Fenninger, ki se je Črnjanki približala na vsega 84 točk zaostanka. "Upam, da bo vreme dobro, proga pa se bo s temi temperaturami bržkone malo utrdila. Pričakujem super tekmo," je v soboto povedala Mazejeva. Superveleslalomsko progo je za nameček zakoličil trener v ekipi Team to aMaze Valerio Ghirardi.

Z uro in pol zamude

Tik pred nastopom številke 1, ki jo nosi Elisabeth Görgl, so se zaradi megle morali prireditelji ob 9. uri odločiti za prestavitev starta. Tekma se je tako začela ob 10.30, po številki 6 pa je bila prvič prekinjena, drugič pa po nastopu Vonnove, ki je ob slabi vidljivosti zasedla takrat šele sedmo mesto, po superveleslalomu je bila sicer šele 24. S številko 9 je nato sledil odstop Ilke Štuhec, ki je bila sicer solidna na progi.

Nekoliko boljše razmere na progi je izkoristila Dominique Gisin in se prebila na prvo mesto. Ana Bucik, ki je predvsem specialistka za slalom, je za Švicarko zaostala 3,90 sekunde. Sledil je nastop Fenningerjeve. Avstrijka je bila od Gisinove hitrejša za skoraj šest desetink.

Mazejeva 45 stotink za Fenningerjevo

Mazejeva je v zgornjem delu superveleslalomske proge za Fenningerjevo zaostajala že več kot pol sekunde, do cilja pa ji je zaostanek pred slalomom uspelo zmanjšati. Prišla je na drugo mesto, za veliko tekmico je zaostala za 45 stotink.

Kot zadnja Slovenka je v superveleslalomu nastopila Vanja Brodnik (+2,29). Po številki 37, ki jo je nosila Nemka Michaela Wenig, je megla znova za krajši čas prekinila tekmo. Brodnikova je bila pred nastopom zadnje osmerice 19., Bucikova pa 30. Novogoričanka je nato izgubila še tri mesta in se tako ni uspela prebiti med najboljšo trideseterico za slalomski del preizkušnje.

Tina Maze prevzela vodstvo ...

Pred slalomskim nastopom Brodnikove je precejšen skok po lestvici uspel Wendy Holdener, za Švicarko pa je tudi slovenska smučarka zaostala za 1,41 sekunde in takrat prišla na 4. mesto. Kar nekaj tekmovalk se je nato izmenjalo v vodstvu, pred osmerico najboljših v superveleslalomu pa je vodila Kathrin Zettel. Avstijka si je zmagovalni oder že zagotovila pred nastopom Tine Maze, ki je imala 84 stotink prednosti pred Zettlovo, v cilju pa je razlika v korist Črnjanke znašala 67 stotink.

Marsikateri navijač v Sloveniji je morda že pomislil na četrto zmago Mazejeve v tej sezoni svetovnega pokala, saj Fenningerjeva v slalomih ne tekmuje, a to je bil račun brez krčmarja. 

... Fenningerja obvlada tudi slalom

Avstrijka je namrečnekoliko presenetljivo odlično formo potrdila tudi v slalomu, v njem je le za šest stotink zaostala za Mazejevo, skupno pa je bila hitrejša od Črnjanke za 39 stotink. Fenningerjeva se je tako slovenski šampionki približala na 64 točk v skupni razvrstitvi svetovnega pokala

"V bistvu sem v cilju slaloma začutila veliko olajšanje. Bila sem vesela, ko sem prevzela vodstvo, vedela sem, da sem svoje delo opravila solidno. Res je, da bi se dalo še bolje smučati, a nisem želela tvegati preveč. Zato sem smučala nekoliko bolj zadržano, ampak vseeno mislim, da je to super rezultat, sploh po tem, kar se je dogajalo v Mariboru," je po tekmi dejala vodilna v skupnem seštevku.

Nekaj težav je imela že v superveleslalomu, ki ga je večkrat znova ustavila megla. "Zgoraj se nisem znašla, proga je res grozna, hvala bogu, da se je vsaj videlo, ker v slabi vidljivosti po taki progi smučati res ni prijetno. Zdi se mi, da je bila tekma precej na meji, spuščati se dol v megli, poleg tega spet vse te prestavitve, dva dni čakanja ... Vse skupaj je bilo še težje. Za mano je težek dan, a uspešen," je povedala Korošica.

Brodnikova je osvojila 15 točk za 16. mesto, Bucikova pa osem za 23. mesto.

Svetovni pokal, Bansko, superkombinacija (Ž), izidi:

Komentarjev 6
  • watcher 17:38 01.marec 2015.

    Tebe pa slovenski politik.

  • encijan 17:00 01.marec 2015.

    Pusti idiote in zlobne nepismeže!

  • driving46 16:38 01.marec 2015.

    Malo pobrskaj po internetu, kako naduta je Anna Fenninger. Pa kaj je z vami ljudje?Sicer bo pa Tina verjetno po tej sezoni prenehala smučat, tako da take kot si ti ne bo več motila in nadlegovala in boš v ...prikaži več miru spremljal "velike uspehe" naših smučarjev. Upam da boš potem bolj pomirjen.