Šport
15 ogledov

Rasizem na tekmi Cityja in Rijeke

Patrick Vieira EPA
Na tekmi ekip do 21 let Manchestra Uniteda in Rijeke so igralci prvega zaradi rasističnih žaljivk zapustili tekmo.

Igralci Manchester Cityja do 21 let so predčasno odkorakali z igrišča na tekmi z vrstniki Rijeke. Razlog za to naj bi bilo rasistično žaljenje frnacoskega vezista Sekoja Fofane s strani enega izmed tekmecev. "Trenerski štab se je odločil zapustiti zelenico in prekiniti tekmo," so o incidentu, ki se je zgodil na tekmi v Novigradu, sporočili s Cityja. Ekipo pa je na tekmi vodil nekdanji francoski reprezentant Patrick Vieira.

Pri Rijeki so incident opisali takole: "Trener Cityja Patrick Vieira je stopil na zelenico, se nekaj časa pogovarjal s trenerjem in nato na začudenje dobro popolnjenega stadiona odpeljal nogometaše z igrišča. Kaj je bil razlog za to? To ve le on."

Pri Cityju sicer zahtevajo nadaljno obravnavo incidenta, odločitev Vieire pa je podprl tudi glavni trener članskega moštva Manuel Pellegrini, ki se s svojimi izbranci nahaja na turneji po ZDA: "Ne vem natančno, kaj se je zgodilo. Če je Patrick sprejel takšno odločitev, je pravilna, saj sem prepričan, da je ravnal na najboljši način. Takšne reči se na nogometnih tekmah ne smejo dogajati."

Odločno zanikajo

Do žaljenja naj bi prišlo ob ostrem posredovanju Fofane, ki je prejel tudi rdeči karton. "Ne vemo, zakaj je Vieira umaknil igralce. Morda je pričakoval tekmeca s katerim se bo pograval in zlahka zabijal gole, a proti Rijeki to ne gre. Bili smo boljši. Ekipi sta se pomerili že lani in takrat je bilo vse v redu," je izjavil Ranko Buketa, koordinator stroke mlajših selekcij Rijeke.

V izjavi za javnost so v klubu sicer med drugim zapisali: "Neargumentirane izjave o domnevnem rasističnem žaljenju, ki jih je Manchester City objavil na svoji spletni strani, odločno zavračamoRadi bi spomnili, da smo imeli tudi sami v ekipi šest igralcev iz NIgerije, ki so prišli z akademije v Abuji in so bili v mestu in klubu izjemno lepo sprejeti. Živijo in trenirajo z ostalimi našimi soigralci, nikoli pa niso doživeli kakšne neprijetnosti s strani soigralcev. Rijeka že več let podpira kampanje za boj proti rasizmu in najostreje obsoja takšne izpade. Neprijetno smo presenečeni zaradi težkih in neargumentiranih obtožb, ki so prišle na naš račun. Te obtožbe v popolnosti zavračamo."

Komentarjev 1
  • gamarac 19:31 23.julij 2014.

    Prosim za izpolnitev kratke anonimne ankete na temo varnost osebnih vozil:https://www.1ka.si/a/43295Hvala in lep pozdrav