Šport
110 ogledov

Razkriti podatki o Wigginsu in Froomu

chris froome Profimedias
Ruski hekerji pod imenom Fancy Bears so objavili nove zdravniške kartoteke, ki so jih dobili z vdorom v sistem Wade.

Ruski hekerji obtožujejo Wado, da je nekaterim športnikom dovoljevala uporabo nedovoljenih poživil, ki naj bi jih ti uporabljali v terapevtske namene, se pravi za odpravljanje svojih zdravstvenih težav. "Z drugimi besedami, dobili so dovoljenje za doping," so prepričani Rusi.

Potem ko so se na seznamu pojavila imena sester Williams in štirikratne dobitnice zlata iz Ria telovadke Simone Biles, so tokrat ruski hekerji dopinga obtožili še 10 Američanov, po pet Britancev in Nemcev ter po enega športnika iz Danske, Poljske, Češke, Romunije in tudi Rusije. Na seznamu sta se tako znašla tudi slovita britanska kolesarja Bradley Wiggins in Chris Froome, dvakratna zmagovalka Wimbledona Petra Kvitova in olimpijski zmagovalec iz Londona ter trikratni svetovni prvak v metu diska Nemec Robert Harting. Med za Ruse sumljivimi dobitniki kolajn iz Ria se je znašla tudi ameriška teniška igralka Bethanie Mattek-Sands, ki je osvojila zlato v mešanih parih.

Zbrani podatki hekerjev kažejo na to, da je Wiggins v obdobju 2008-2013 nekajkrat med tekmovcanji dobil dovoljenje za uporabo dveh prepovedanih sredstev, tudi na Tour de Francu 2011 in Giru 2013. Froome je dobil dovoljenje za uporabo prepovedanega steroida prednisolona med letoma 2013 in 2014, tudi med dirko po Romandiji 2014.

Wiggins in Froome se na očitke doslej še nista odzvala. Britansko peterico 'grešnikov' sicer zaključujejo še golfistka Charley Hull, igralka ragbija Heather Fisher in veslač Sam Townsend.

Dejanje ruskih hekerjev mnogi povezujejo z maščevanjem za neudeležbo številnih ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Riu. Zaradi sistematskega kršenja dopinških pravil v Rusiji je bila na primer suspendirana celotna ruska ekipa v atletiki. Nekateri so za vdor v Wadino bazo podatkov zdaj osumili ruske oblasti, a to v Moskvi ostro zanikajo.

 
Komentarjev 1
  • Tupamaros 09:26 15.september 2016.

    Medicina in farmacijska industrija bosta v bodočnosti zmagovali v športu. Doping bo kar legalen. Med legalnim in nelegalnim je že danes zelo zabrisana meja.