Šport
27 ogledov

Realnost ni tako optimistična

ross brawn EPA
Dolgoletni sodelavec Michaela Schumacherja se je v svoji knjigi z naslovom 'Popolna konkurenca: Lekcije in strategije v F1' dotaknil tudi sedemkratnega svetovnega prvaka.

Ross Brawn je nekdanji tehnični direktor Bennettona in Ferrarija, šef ekip Brawn GP in Mercedes ter dolgoletni tesni sodelavec Michaela Schumacherja.

ross brawn michael schumacher | Avtor: EPA EPA
Britanski inženir, ki je Nemca vodil do sedmih naslovov svetovnega prvaka (1994-1995, 2000-2004), je eden največjih strokovnjakov svojega poklica in velja za zelo zaželeno ''robo'' med vsemi ekipami v paddocku elitnega dirkaškega športa.

Brawn je v nedavnem intervjuju za BBC spregovoril o zdravstvenem stanju nekdanjega varovanca. Zdaj je pojasnil, da so bile njegove besede vzete iz konteksta. ''Citirali so me, da se njegovo stanje izboljšuje, vendar nisem mislil tega. Družina si za njegovo okrevanje želi zasebnosti in to je treba spoštovati. Ne želim komentirati njegovega stanja, lahko rečem le, da si močno želimo, da bi Michaela nekoč v prihodnosti spet videli takšnega, kot ga poznamo.''

Schumacherju je nekaj strani namenil tudi v svoji novi knjigi 'Popolna konkurenca: Lekcije in strategije v F1'. ''Michael je imel šibko točko, saj je bil tako ambiciozen,  da je na vse gledal z drugega zornega kota,'' je zapisal Brawn in se dotaknil bržkone najbolje spornega incidenta v karieri nemškega dirkača, ki je na finalni dirki sezone 1997 namerno trčil v Jacquesa Villeneuvea in si prislužil diskvalifikacijo. ''Michael je pridrvel v garažo in vpil: 'Villeneuve me je izrinil z dirke! Pogledal si je posnetek in pobledel, saj je spoznal, kaj je naredil,'' je zapisal Brawn.

Schumacher je po trčenju z Villeneuvom ostal v pesku, medtem ko se je Kanadčan z Williamsom odpeljal do prvega (in edinega) naslova svetovnega prvaka. Mednarodna avtomobililstična zveza (FIA) je dirkača Ferrarija kaznovala z odvzemom vseh točk in razveljavila končno drugo mesto v dirkaški razvrstitvi.

Stefano Domenicali, Michael Schumacher, Ross Brawn, Jean Todt. | Avtor: EPA EPA


Brawn se je dotaknil še enega incidenta, ki se je zgodil v kvalifikacijah za VN Monaka leta 2006. O tem je v svoji knjigi in domnevnem priznanju, ki ga javnost sicer ni dočakala, spregovoril tudi Mark Webber.

''Vsi so vedeli, da Schumacher ni najbolj čist dirkač, da včasih ni bil povsem pošten. To je bila instinktivna reakcija, saj je imel celoten konec tedna najhitrejši dirkalnik in skrbelo ga je, da tega na dirki ne bo mogel pokazati, če bo ostal brez najboljšega startnega položaja,'' je povedal Brawn. ''V tem pogledu ga nisem uspel pomiriti. Po mojem je postal paranoičen,'' je pojasnil Britanec.

Brawn je leta 2013 zapustil formulo 1, letos pa se je vrnil med dirkaško elito kot svetovalec novega lastnika, podjetja Liberty Media. Po neuradnih podatkih naj bi imel lepe možnosti, da na stolčku šefa F1 nasledi 86-letnega Bernieja Ecclestona. Pri tem naj bi mu bil v veliko pomoč šef Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) Jean Todt, s katerim sta dolga leta sodelovala pri Ferrariju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.