Šport
10 ogledov

Rekord in šesti izid na svetu

Janežič, Renner, Rudolf AZS
Slovenski atlet Luka Janežič je na dvoranskem mitingu v Linzu v Avstriji zmagal v teku na 400 m in s časom 46,32 sekunde krepko izboljšal svoj slovenski rekord ter postavil trenutno šesti izid sezone na svetu.

Luka Janežič je prav v Linzu 31. januarja na slovenskem dvoranskem prvenstvu v krožnih tekih tekel prejšnji slovenski rekord 46,54 sekunde. Takrat je v svojem prvem nastopu v zimski sezoni tekel hitreje od norme (46,70) za nastop na dvoranskem svetovnem prvenstvu marca v Portlandu v ZDA; normo za to tekmovanje je sicer dosegel že lani.

"Dobro skupino sem imel, Turka Cana sem premagal le za stotinko. Zelo dobro je bilo, da sem v prvem krogu prišel na prvo stezo in sem nato vodil do konca. Odločala je stotinka, zmagal sem in sem zelo zadovoljen. Vedel sem, da lahko tečem hitreje od rekorda s konca prejšnjega meseca in sem zelo vesel. Prvih 200 m je bilo zelo hitrih in me je na koncu bolj 'pobralo', kot sem sicer vajen, toda glede na končni čas je to povsem razumljivo. Že na prvi tekmi v sezoni sem vedel, da lahko tečem hitro, to pa sem tokrat še izboljšal," je bil zadovoljen Janežič.

"Ta hip se še ne zavedam povsem, kaj moj izid pomeni v svetovnem merilu. Ne vem, kaj lahko rečem. Na SP v Portlandu me lahko tak izid vodi zelo visoko, toda vsi vemo, kaj so velike tekme. Tak izid je potrebno tudi odteči. Današnji izid še ne zagotavlja polfinala," je dodal Janežič, ki je bil bronast na lanskem EP za mlajše člane v estonskem Tallinnu. Na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu avgusta lani v Pekingu pa je v kvalifikacijah teka na 400 m zasedel skupno 28. mesto med 44 tekmovalci in za 20 stotink zgrešil polfinalni nastop. S 45,28 sekunde pa je dosegel državni rekord na prostem in tudi normo za olimpijske igre v Riu de Janeiru.

Hitreje od atleta celjskega Kladivarja so letos v dvorani tekli le Bralon Taplin iz Grenade (45,20), Američana Michael Cherry (45,78) in Calvin Smith (45,86), Deon Lendore iz Trinidada iz Tobaga (46,00) ter Michael Mathieu iz Bahamov (46,05).

Normi za nastop na dvoranskem svetovnem prvenstvu marca v Portlandu v ZDA imata poleg Janežiča tudi Maja Mihalinec in Marina Tomič. Najboljša slovenska atletinja lanskega leta Maja Mihalinec je v Linzu prepričljivo zmagala v teku na 60 m (7,28). Na 60 m je bila druga Tomičeva z 8,21 sekunde, Manca Šepetavc pa je delila četrto mesto (8,27). Druga je bila tudi Nina Djordjevič v skoku v daljino (6,22 m).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.