Šport
9 ogledov

Rekord je možen, a prostora je malo

Jelko Gros
1/14
Saša Despot
V Planici bodo dela do 9. marca končana in ni nikakršnega dvoma, da bo čez dober mesec Planica gostila zaključek svetovnega pokala. Svetovni rekord ni prioriteta, predvsem si želijo varne in lepe polete.

Čeprav je zlasti zaletišče letalnice še veliko gradbišče, dela ni več veliko, je poudaril direktor podjetja Javna razsvetljava Stanko Furlan. Pojasnil je, da je na letalnici sicer potrebno dokončati še veliko malenkosti, od napeljave elektrike do dokončanja ograje in stekla na zaletišču. Vendar ne vidi kakšnih večjih težav, da do pregleda 9. marca ne bi bile odpravljene vse pomanjkljivosti, ugotovljene na tehničnem pregledu prejšnji teden.

Tako bo letalnica zgrajena v sedmih mesecih, medtem ko so se sosednji objekti gradili 18 mesecev, je zadovoljen direktor podjetja Javna razsvetljava, ki je delo prevzelo po težavah podjetja SGP Tehnik. To je opravilo le približno desetino del. Da bi ujeli rok, je občasno na objektu delalo kar od 60 do 70 ljudi, trenutno pa je na njem okoli 20 delavcev.

Drugače so morali organizirati tudi dela, saj so zaradi nizke vrednosti del v pogodbi morali najemati stroje in dela oddajati posameznim gradbincem, da podjetje s projektom ne bi ustvarilo izgube. Prvotna ocena vrednosti del je bila 4,2 milijona evrov, zaradi dodatnih del pa so podpisali še aneks v višini 600.000 evrov.

Varni in lepi poleti

Ministrica brez resorja, pristojna za strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj po današnjem ogledu del verjame, da bo v Planici vse pravočasno končano. 1. marca naj bi začeli s snegom pokrivati zaletišče, v gradnji pa je tudi vetrna zaščita. Zato je direktor Zavoda za šport RS Planica Jelko Gros prepričan, da ni bojazni, da v Planici ne bi bilo varnih in lepih poletov.

Jelko Gros | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Posebna privlačnost je tudi možnost postavitve svetovnega rekorda, vendar so za to potrebne sanjske razmere in prava sinergija med letalcem in letalnico. Kot meni Gros, so Norvežani v nedeljo naredili vse za rekord, za kar so žrtvovali tudi lepo tekmo, tega pa v Planici ne nameravajo početi.

"Moja strategija ni, da bi v Planici potekal nek boj za rekord. Rekord se lahko zgodi, prostora zanj pa je zelo malo," je dejal Gros in pojasnil, da so kulmska, vikersundska in planiška letalnica grajene po enakih proporcih in da več od 252 metrov na njih skorajda ni mogoče skočiti in obstati na nogah.

Izgradnja skakalnic skupaj z izgradnjo tekaškega centra je daleč največji projekt na področju športne infrastrukture, saj je vreden kar 40 milijonov evrov. Evropska sredstva so zagotovljena in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je prepričana, da kljub nekaterim zapletom z izvajalci ni mogoče, da bi se dogajale kakšne nepravilnosti, saj se "nad projektom zelo bdi."

Dogajanje skozi celotno leto

Kot je dejala, je to prav gotovo eden najpomembnejših projektov v Sloveniji na področju športa. "Pri tem bi izpostavila ne le tisto, kar v teh evforičnih časih vsi pričakujemo, to je odlično tekmo na novi velikanki, temveč je Planica več. Tu je tudi nordijski center, pa objekti za treninge, kar pomeni veliko priložnost za celoletno dogajanje," je dejala ministrica.

Tudi Smerkoljeva si želi, da bi Zgornjesavska dolina od tega projekta imela ne le zimske pravljice, ampak da bi prireditve potekale preko celega leta in da bi Planica privabila številne turiste. Ob tem kranjskogorski župan Janez Hrovat, opozarja, da brez dobrega dostopa celoten center izgublja na vrednosti, saj do njega od Jesenic vodi le razdrapana cesta.

Da je ureditev ceste pomembna, se zaveda tudi ministrica Setnikar Cankarjeva, ki pa je pojasnila, da cesta žal ne more biti predmet financiranja iz novega operativnega programa. Zato bo treba na drugačen način najti sredstva za ureditev ceste, saj brez tega celota ne bo zaključena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.