Šport
24 ogledov

Rekord Ratejeve za tretje mesto

Martina Ratej je tokrat zmogla "le" 56,20 metrov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Martina Ratej, edina slovenska predstavnica na atletski diamantni ligi v Dohi, je v metu kopja zasedla tretje mesto in s 67,16 metra izboljšala svoj prejšnji slovenski rekord.

Martina Ratej, edina slovenska predstavnica na atletski diamantni ligi v Dohi, je v metu kopja zasedla tretje mesto in s 67,16 m izboljšala svoj prejšnji slovenski rekord, ki ga je dosegla na 10. evropskem zimskem pokalu v metih v francoskem Arlesu 21. marca, ko je zmagala s 65,96 metra. Zmagala je Rusinja Marija Abakumova (68,89 m). Olimpijska podprvakinja in tretja na lanskem SP v Berlinu je izboljšala svoj najboljši izid sezone na svetu. Pred Ratejevo je bila le še Čehinja Barbora Špotakova, olimpijska zmagovalka in svetovna rekorderka (72,28 m), ki je vrgla 67,33 m.

Najboljše letošnje izide na svetu so dosegli še Američan Christian Cantwell v suvanju krogle (21,82 m), Američanka Allyson Felix na 400 m (50,15), Kenijca David Rudisha na 800 m (1:43,00) in Ezekiel Kemboi na 3000 m zapreke (8:06,28), Kenijka Nancy Langat na 1500 m (4:01,63), Kubanec Alexis Copello v troskoku (17,47 m),

"Vesela sem, da sem tako dolg met dosegla na tako pomembni tekmi. Nisem pričakovala takega meta. To je bilo tudi zame presenečenje in spodbuda za delo. Pihal je precej močan veter in ni bilo enostavno metati. Prva serija je bila zelo slaba za vse tekmovalke, saj nismo imele na voljo poskusnih metov. Že tedaj pa sem čutila, da sem dobro pripravljena in potem je šlo v drugem metu krepko prek 60. Malo mi je zmanjkalo energije za zadnja dva meta, saj sem menila, da dosežka ne morem več izboljšati. Če bo šlo tako naprej, bi lahko letos sicer vrgla še več, vendar je moj glavni cilj sezone, da se ustalim na daljavah, ki sem jo dosegla v Dohi," je bila zadovoljna Ratejeva. Premagala je tudi Nemko Christino Obergföll, bronasto na OI v Pekingu in tokrat četrto (64,38 m).

"Tekma v metu kopja je bila na izjemno visoki ravni. Škoda je le, da je bila Ratejeva s tako dobrim izidom 'šele' tretja. Toda če bi nama kdo pred tekmo predlagal tak razplet, bi ga takoj podpisala. V prvem metu je imela še nekaj psihičnih zavor in je komaj presegla 57 m, v drugem pa je dosegla svoj najboljši izid. Potem je dvakrat prestopila. Prebila je led in potrdila, da je v samem svetovnem vrhu. Zdaj bo verjetno nastopila v nedeljo v Slovenski Bistrici. Vse bo odvisno od tega, če bo nastopilo še nekaj slovenskih tekmovalk; lani je bila Ratejeva edina prijavljena in je bila zato disciplina črtana s programa," je povedal trener Ratejeve Andrej Hanjšek.

V anale se je vpisala Yarelis Barrios. Kubanka, svetovna podprvakinja, je v metu diska s 64,90 m postala prva zmagovalka v zgodovini diamantne lige. Ta je zamenjala zlato ligo, do lani najprestižnejšo serijo atletskih mitingov. Naslednja tekma bo 23. maja v Šanghaju na Kitajskem, zadnja letošnja diamantna postaja pa bo 27. avgusta v Bruslju, kjer bodo v finalu zmagovalci skupnega seštevka posameznih disciplin dobili po en štirikaratni diamant, vreden okrog 80.000 dolarjev. Posebej so na voljo tudi denarne nagrade za zmage na posameznih mitingih. Zmagovalec discipline je bogatejši za 10.000 ameriških dolarjev, denar pa podeljujejo do osmega mesta (6000, 4000, 3000, 2500, 2000, 1500 in 1000 dolarjev). Skupni nagradni sklad mitingov je po 450.000 dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.