Šport
56 ogledov

Rekordna udeležba na maratonu

Ljubljanski maraton Boštjan Tacol
Slovenska prestolnica bo 27. in 28. oktobra gostila 17. ljubljanski maraton. Prireditelji so sporočili, da se je prijavilo 25.686 udeležencev iz 41 držav, kar je rekord te športno-rekreativne prireditve.

Lani se je teka v dveh dnevih udeležilo 18.513 maratoncev iz 46 držav. Predlani je bilo 18.000 tekačev, leta 2009 pa 16.400.

V nedeljo, ko se bo tek na 10.000 m začel ob 8.30, teka na 42 in 21 kilometrov pa ob 10.30, že 10 minut prej bo start paraplegikov na najdaljši razdalji. Za nedeljo je prijavljenih 16.942 tekačev (lani 14.600), na najdaljši razdalji pa bo nastopilo 1535 maratoncev in 274 maratonk.

Start bo na Slovenski cesti, kar so uvedli lani, cilj pa na prenovljenem Kongresnem trgu in ne na Trgu republike, kot v zadnjem obdobju. Letošnji novosti sta cilj na Kongresnem trgu in sejem na Gospodarskem razstavišču, kjer bo tudi prevzem startnih številk in v stavci Slovenijalesa informacijska pisarna.

Ljubljanski maraton | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Sobota bo namenjena najmlajšim z Lumpi tekom ter osnovnošolcem in dijakom. Lumpijev tek bo na sporedu ob 16. uri, osnovnošolci in srednješolci se bodo začeli meriti ob 12.30, ob 18. uri pa bo na Gospodarskem razstavišču slovesno odprtje maratona s tradicionalno testeninko. Glavna prireditev bo v nedeljo dopoldne, ko bosta na programu maraton in polmaraton, tek na 21 kilometrov pa bo štel tudi za slovensko državno prvenstvo.

Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Daniel Too z rekordom proge (2:08,25) in njegova rojakinja Lydia Kurgat (2:33,01), najboljša slovenska predstavnika pa sta bila Mario Vračič (2:31,48), skupno 12., in Neža Mravlje (2:42,00), skupno peta. To je ljubljanski maraton po času uvrstil na 19. mesto na svetu letos, dosegel pa je 46. izid sezone. Na 21 km sta slavila Slovenca Anton Kosmač (1:08,56) in Lidija Cerkovnik (1:20,59).

Tudi letos je želja prirediteljev, da izboljšajo rekord proge. Prireditelji so zato na tekmo povabili 20 kakovostnih tujcev, a bo slednjih nekaj manj, saj so imeli posamezni etiopski tekmovalci težave z urejanjem vizuma. Med drugim bo manjkala po izidu najboljša prijavljena tekmovalka Etiopijka Mulu Seboka (osebni rekord 2:25,45). "Kljub temu je naš cilj najboljši moški dosežek pod 2:28, za to naj bi poskrbeli trije 'tempo' tekači, predviden ženski izid je pod 2:28," je na novinarski konferenci ob predstavitvi maratona povedal Gojko Zalokar, direktor maratona. V ženski konkurenci je rekord proge Kenijka Kilel Cheptonui dosegla leta 2009, ko je zmagala s 14. časom sezone na svetu (2:25,24), kar bo letos težko preseči.

Ljubljanski maraton | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Gabrijel Ambrožič, član upravnega odbora Atletske zveze Slovenije, pa je predstavil nabor vrhunskih tekačev in potrdil, da bodo na tekmovanju nastopili tudi vsi slovenski maratonci. Žal sta tik pred zdajci zaradi poškodb nastopa odpovedala oba slovenska olimpijca Žana Jereb in Primož Kobe. Slednji je razložil, da je imel med olimpijskim in ljubljanskim maratonom zelo malo časa, zato se je pripravljal preveč na silo in obnovil poškodbo ahilove tetive in sezona je zanj zaključena. Jerebova pa je sprva povedala, da je bila vabila izredno vesela, nastop si je močno želela, a telo ni zdržalo naporov in tudi nje letos ne bo.

Med najbolj zadovoljnimi je bil predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih, saj je število prijav preseglo vsa pričakovanja in kljub napovedanemu slabemu vremenu pričakuje močno povečano rekordno število udeležencev. Obenem pa se je maraton z vsemi novostmi v zadnjih letih uvrstil ob bok največjim tovrstnim evropskim prireditvam, ima tudi mednarodni certifkat za doseganje norm. Rekordne številke pa so bile tudi razlog za veselje župana Zorana Jankovića, ki pravi, da se je tekma v Ljubljani glede na velikost in organizacijo dokončno uvrstila na svetovni zemljevid tovrstnih tekmovanj.

Letos bo maraton predstavil še eno novost. Znani slovenski športniki Andrej Hauptman, Jaka Jakopič, Jani Klemenčič, Lucija Polavder, Maja Matevžič, Klemen Stanovnik, Peter Kauzer in Sašo Jereb se bodo na pobudo novinarskega kolega Anžeta Bašlja z varovanci Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča udeležili 10-kilometrskega teka in skušali predstaviti zamisel, da je tek primeren prav za vse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.