Šport
47 ogledov

Žana Jereb 88. na maratonu

žana jereb maraton oi
1/4
Stanko Gruden/STA
Slovenska maratonka Žana Jereb, ki se je resno s to disciplino začela ukvarjati šele koncem lanskega leta, je dobro opravila z zaključkom maratona, prehitela več kot deset tekmic in končala kot 88.

Žana Jereb, edina slovenska predstavnica na olimpijskem maratonu v Londonu, je zasedla 88. mesto (2:42:50). Jerebova, nekdanja vrhunska košarkarica, je v Londonu sicer želela izboljšati osebni rekord (2:39:47), kar ji sicer ni uspelo, vendar se je temu dosežku na svoji prvi veliki tekmi v karieri zelo približala. “Ta olimpijski maraton je zgodba zase in res nekaj posebnega glede na druge maratone, ki sem jih tekla. To je bila same prva večja izkušnja, saj sem prej odtekla le Ljubljanski maraton in maraton v Utrechtu, kjer sem izpolnila olimpijsko normo B. Tu je res vse drugače,” je prve vtise po uspešno končanem nastopu strnila Jerebova.

V svojem tempu

Že na startu so se vse tekačice zagnale, kot da bi tekli na pet kilometrov in ne maratona. Tudi maratonke, ki si imele podobne prijavljene čase kot jaz. Prvih pet kilometrov sem tako tekla res hitro in ko sem pogledala na uro, sem bila presenečena in sem se kar ustrašila, kako bom zdržala 42 kilometrov. Zato sem se odločila, da uberem svoj, meni primeren tempo, in v zadnjem krogu sem začela prehitevati tekmovalke, ki so omagale zaradi prehitrega tempa,” je dejala nekdanja mladinska in članska košarkarska reprezentantka.

Vzdušje ob progi je bilo izjemno, enkratno! Ob vsakem kilometru te spremlja množica ljudi, vsi navijajo zate, tako da v bistvu sploh ne slišiš svojega dihanja. Vzdušje te kar ponese,” je bila navdušena 28-letnica, ki je razmere na maratonu – močne plohe, sonce, mraz, veter – niso kaj dosti zmotile: “V bistvu je bila temperatura idealna in tudi trener Roman Kejžar, ki je nastopil na treh olimpijskih maratonih, mi je rekel, da sam nikoli ni imel takšne sreče z vremenom. Malo moti le dež, čeprav je tudi ta konec koncev kar dobrodošel, da te malo osveži. Zoprno je le, da imaš mokre superge in te zato vse ožuli. A razmere so bile danes res dobre.

S svojo varovanko je bil zadovoljen tudi trener Roman Kejžar. “Sam tega res nisem pričakoval, da bomo imeli na teh igrah že dva maratonca. Žanina pot je bila res presenečenje za vse, čeprav sem sam, ko sem jo dobil v roke pred petimi meseci, verjel, da lahko odteče olimpijsko normo B, kar ji je tudi uspelo,” je dejal Kejžar in dodal: “Je pa res, da je Žana športnica od glave do pete, bila je že deset let vrhunska športnica in je imela dobro podlago. Pripravljena je bila za osebni rekord, a dejstvo je, da je bila to njena prva velika tekma, s katero je dobro opravila.”

Zlato v Etiopijo

Z olimpijskim rekordom je zlato osvojila Etiopijka Tiki Gelana (2:23:07), srebrna je bila Kenijka Priscah Jeptoo (2:23:12), bron pa si je z osebnim rekordom pritekla Rusinja Tatjana Petrova Arhipova (2:23:29). Slovenija bo imela v maratonu tudi tekmovalca, Primoža Kobeta, ki bo tekel prihodnjo nedeljo, zadnji dan iger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.