Šport
21 ogledov

Rešili so jih pred morskimi psi

Team Vestas Wind
1/9
Žurnal24 main
Ekipa Team Vestas Wind, ki sodeluje na tokratni preizkušnji Volvo Ocean Race in je pred dnevi trčila v koralni greben, je že na varnem.

"Imeli smo devet ljudi, ki so obtičali na zaplati peska sredi Indijskega oceana. Obalna straža mi je dejala naj fante opozorim, da je ob teh grebenih polno morskih psov in barakud," je težave jadralcev Teama Vestas Wind za BBC opisal šef kopenskega dela ekipa Neil Cox

Dansko moštvo, ki jo na preizkušnji Volvo Ocean Race sicer vodi avstralski skiper Chris Nicholson, je sredi noči trčilo v koralni greben, ki je od Mauritiusa oddaljen 430 kilometrov. Nesreča se je zgodila na drugi etapi, ki poteka od južnoafriškega Cape Towna do Dubaja. "Sem izjemno razočaran. A gledano drugače, smo imeli tudi srečo, da se je vse izteklo na takšen način. Za brodolom je vsekakor kriva človeška napaka, temu se ne moremo izogniti. Kot skiper prevzemam odgovornost. Zadnji štirje dnevi so bili za nas zelo zahtevni, izjemno sem ponosen na profesionalnost, vzdržljivost in zbranost te ekipe," je po prihodu na varno dejal Nicholson.

Po noči, ki so jo prebili na nasedli jadrnici, so se jadralci zjutraj podali na koralni greben in tam počakali na prihod lokalne reševalne ladje. Ta jih je odpeljala na zapuščeni otoček Ile du Sud, ki je priljubljen pri turistih zaradi ogledov morskih psov, a nima vzpostavljenih komunikacijskih linij z ostalim svetom.

Njihove tekmece, na preizkušnji nastopa sedem posadk, v glavnem mestu Združenih arabskih emiratov sicer pričakujejo 13. decembra, Team Vestas Wind pa zdaj čaka reševanje in popravilo jadrnice. Načrtuje se vrnitev na dirko še pred začetkom četrte etape, ki se bo v kitajski Sanyi začela februarja naslednje leto.

Umrlo pet jadralcev

V 40-letni zgodovini dirke Volvo Ocean Race je življenje izgubilo pet jadralcev, kot zadnji se je leta 2006 smrtno ponesrečil izkušeni Nizozemec Hans Horrevoets, ki ga je v neurju odplaknilo z jadrnice ABN Amro Two. Nesrečnega jadralca so kolegi po 40-minutnem iskanju le našli, a mu niso več mogli pomagati.

Na prvi preizkušnji 1973/74 so umrli trije jadralci, tudi njih je odneslo s krova. Žrtve so bili Paul WaterhouseDominique Guillet in Bernie Hosking, prvih dveh niso nikoli našli. Nesrečna je bila tudi dirka 1989/90, ko je z jadrnice Creighton's Naturally ob tretji uri zjutraj odneslo Anthonyja Philipa in Barta van den Dweyja. Oba so izvlekli iz morja, pri Van den Dweyju je bilo oživljanje uspešno, pri Philipsu pa kljub nekajurnemu trudu ne. Po radijskem pogovoru s svojci umrlega, je bil Philips nekaj dni kasneje pokopan na morju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.