Šport
55 ogledov

Normi za Rio izpolnjeni, zdaj bo lažje

Vasili Žbogar Reuters
Jadralci Vasilij Žbogar (razred finn) ter dvojec Tina Mrak - Veronika Macarol (razred 470) se na finale svetovnega pokala v Abu Dabiju po letošnjih rezultatih, ko so že dosegli olimpijsko normo za Rio, odpravljajo sproščeno.

Slovenski jadralci so v letošnji sezoni dosegli dve mednarodni olimpijski normi, kar je "velika odrešitev", saj se bodo lahko posvetili nastopu na igrah v Riu in podredili vse načrte temu cilju, zveza pa jim bo morala omogočiti maksimalno podporo, je na današnji novinarski konferenci Jadralne zveze Slovenije poudaril predsednik strokovnega sveta za vrhunski šport Stanislav Žbogar.

Tako Mrakova in Macarolova kot Žbogar so namreč sposobni prinesti domov olimpijsko kolajno. Tistim jadralcem, ki še niso dosegli norme, pa imajo možnosti za to, bodo prav tako morali omogočiti nastope na kriterijskih regatah. Po Žbogarjevih besedah je tudi v razredu laser moč doseči normo, nekoliko težje pa bo zaradi številčne konkurence to doseči v razredu 470.

Jadranje v Sloveniji v vzponu

Zelo uspešna sezona je tudi za mladinsko reprezentanco, ki je zbrala eno zlato, dve srebrni in dve bronasti medalji z evropskih in svetovnih prvenstev ter kopico uvrstitev med deseterico, je navedel predsednik strokovnega sveta za mladinsko jadranje Jure Orel. Jadranje v Sloveniji je v vzponu, saj so denimo v razredu optimist zabeležili 60 jadralcev, na površje pa prihajajo tudi tekmovalci v novih razredih, kot sta windsurf in kite.

Mrakova in Macarolova po dolgi sezoni v Združene aranske emirate potujeta sproščeno, brez trenerja, spodbuda za čim višjo uvrstitev pa bo po besedah Mrakove tudi denarni sklad za najboljše. Za njima je uspešna sezona, saj sta dosegli vse glavne zadane cilje. "Z osvojeno normo sva malo bolj sproščeni," je priznala Mrakova. V dvojcu z Macarolovo bosta zdaj lahko naslednji sezoni podredili pripravam na Rio. Kot je dodala Macarolova, imata sicer še druge cilje, v prvi vrsti bosta pred OI na vrsti še eno svetovno in eno evropsko prvenstvo, kjer si prav tako želita kakšno kolajno.

V Abu Dabiju le najboljši

V finalu svetovnega pokala bo nastopilo samo do 20 najboljših posadk iz vsakega razreda, kar po mnenju Vasilija Žbogarja predstavlja prelomnico, predvsem kar se tiče medijskega prostora, saj jadrajo samo najboljši in samo na povabila, zaradi česar bodo regate izjemno zanimive. Regata v Abu Dabiju bo tudi zanj novost, saj v tako majhni floti še ni jadral. "Mislim, da je ta regata za vse malo neznanka, ampak mislim, da bo zelo pozitivno vplivala na jadranje."

Žbogar je ocenil, da imel podobno sezono kot lani, saj je bil na večini regat v samem vrhu, medtem ko je bil obakrat nekoliko slabši na svetovnem prvenstvu. "Vedno se želim po osvojenih rezultatih na drugih regatah še izboljšati in ponavadi to poslabša rezultat na svetovnem prvenstvu," je priznal. Kot pozitivno je ocenil dejstvo, da je spričo težjih kvalifikacij v primerjavi s prejšnjimi leti že osvojil olimpijsko vozovnico, v prihodnjem letu pa bo glavni cilj svetovno prvenstvo na Novi Zelandiji.

Kot je ugotavljal Izolčan, ima v nekaterih pogojih, predvsem ob močnem vetru, velike težave s hitrostjo. Lanski kondicijski treningi so se izkazali za zelo dobre, zato jih bodo letos podaljšali, sam pa upa, da bo na naslednjem prvenstvu le dosegel rezultat, ki ga je sposoben.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.