Šport
412 ogledov

Šok za rise na začetku tekmovanja

Risi Epa
Na svetovnem prvenstvu so risi doživeli nepričakovan poraz.

Slovenski in britanski hokejisti so odprli svetovno prvenstvo prve skupine v diviziji I, ki ga gosti Budimpešta. Izbranci finskega strokovnjaka Karija Savolainena tekmo niso odprli na najboljši način, Britanci so bili v prvih minutah bolj podjetni. Tekmeci risov so sprožili kar nekaj strelov na vrata Gašperja Krošlja še pred izključitvijo Žige Pavlina, ob prvi igri z igralcem več pa so tudi povedli. Od daleč je sprožil Ben Oconnor, Krošelj pa je bil pokrit in ni videl ploščka.

Po zaostanku so Slovenci zaigrali boljše, v 13. minuti pa tudi izenačili. Jan Urbas je sredi tekmečeve tretjine lepo našel osamljenega Blaža Gregorca, ki je močno ustrelil in zadel za 1:1. Kasneje so si risi privoščili veliko napako, zaradi preveč mož na ledu je sledil drugi powerplay za Britance. V tem je imela veliko priložnost celo Slovenija, ko je Miha Verlič ukradel plošček, podal pred gol, kjer pa Urbas ni bil dovolj natančen.

V zaključku prve tretjine so imeli na ledu moža več tudi risi, a se je ob strelu Roberta Saboliča izkazal vratar Ben Bowns. Ta je bil v nevarnosti tudi po vrnitvi soigralca na led, a po odbitem ploščku pred golom do njega ni uspel priti Boštjan Goličič. Pritisk Slovencev pred piskom sirene tako ni obrodil sadov. Razmerje strelov po dvajsetih minutah je bilo 8:7 v korist Slovenije.

Na začetku druge tretjine so imeli slovenski hokejisti znova številčno premoč, kljub številnim poizkusom, prednjačil je Urbas,se rezultat ni spremenil. Na drugi strani so imeli po napaki Sabahudina Kovačevića priložnost tudi Britanci, a je K

rošelj ostal nepremagan. Risi so prevladovali, Britanci so v 14 minutah drugega dela le enkrat ustrelili na slovenska vrata.

Nato je bil zaradi udarca s palico izključen Anže Kuralt. Rok Tičar bi lahko zadel z igralcem manj, nato pa je sreča risom povsem obrnila hrbet. Po strelu Dallasa Ehrhardta se je plošček čudno odbil od pleksi stekla in padel pred gol, Krošelj ga ni videl, Robert Dowd pa ga je poslal v mrežo.

Tudi v tretji tretjini je Slovenija hitro prejela kazen, za svojim golom jo je nepotrebno dobil Aleš Kranjc. Britanci so izpeljali lepo akcijo, po podaji preko vratarjevega prostora pa je bil na drugi vratnici sam Brett Perlini, ki mu ni bilo težko zadeti za 3:1. V 49. minuti je imel lepo priložnost za zmanjšanje zaostanka Sabolić, vendar se je z obrambo z nogo izkazal Bowns.

Risi so imeli znova igralca več na ledu, a je bila tekma nato za  nekaj časa prekinjena, saj je plošček po strelu Slovencev v glavo zadel glavnega sodnika, ki je nato okrvavljen zapustil ledeno ploskev. V nadaljevanju powerplayja je dvakrat sprožil Tičar, a je bil odlični Bowns obakrat na pravem mestu. V 53. minuti je bil britanski čuvaj mreže že premagan, strel pa je zaustavila vratnica.

Slovenci so v zadnji dve minuti krenili brez vratarja, kljub pritisku pa se rezultat ni spreminal. Samo v zadnji tretjini je bilo razmerje strelov 18:3 v korist  risov, skupno pa 35:15. Za igralca tekme je bil pri Britancih seveda izbram Bowns, ki je zaustavil 97,14 odstotkov strelov na svoj gol. Pri risih je bil najboljši Urbas.

SP divizije I, skupina A:

Slovenija : Velika Britanija  1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Gregorc 13.; Oconnor 7., Dowd 36., Perlini 45.

Komentarjev 2