Šport
26 ogledov

Risi po zmagi: Zdaj pa na kolajno, zakaj pa ne?

Urbas Lange Slovenija Avstrija hokej repesaž za četrtfinale Soči 2014 Reuters
Po zgodovinski zmagi nad Avstrijo (4:0) in preboju v četrtfinale ZOI je slovenski tabor zajela razumljiva evforija. V sredo ob 9.00 se bodo risi za vstop v polfinale merili s Švedi.

"Ta tekma je imela res velik naboj. Ne mi ne Avstrijci nismo želeli izgubiti, ne samo zaradi zgodovinske priložnosti, ampak tudi zato, da jih doma ne bi poslušali, češ kakšno priložnost ste zapravili. Ne glede na prejšnje tekme," je pomen tekme opisal strelec tretjega gola za Slovenijo Sabahudin Kovačević, ki mu je odmor na tekmi z ZDA dobro del in je tokrat pokazal odlično igro: "Za tekmo proti ZDA mi ni žal, danes pa bi se živ požrl, če ne bi igral."

Evforičen je bil tudi branilec Žiga Pavlin. "Meni se je tako vleklo od včerajšnje tekme do današnje, komaj sem jo čakal. Fantje smo spet pokazali, zakaj smo tukaj. Spet smo držali drug za drugega, zato smo bili nagrajeni. Premagati eno Avstrijo s 4:0 ni mačji kašelj, za zmago pa so zaslužni vsi, od vratarja do tistih, ki jih ni tukaj in so bili prej z nami. Noro, noro, noro. Zdaj pa na kolajno, zakaj pa ne? Trenerji nas bodo 'našpičili' za Švede, zakaj pa jih ne bi presenetili?"

Muršak: Krizne minute ob koncu druge tretjine

Eden od tistih igralcev, ki so ostali mirni in na realnih tleh, pa je bil po mnenju številnih najboljši igralec tekme Jan Muršak. Mariborčan je bil za dobro igro nagrajen z golom. "Na tekmo smo se dobro pripravili, jo začeli zelo dobro. Želeli smo si zmagati, bolj kot Avstrijci, in to tudi storili. Treba je priznati, da so imeli tudi oni nekaj izvrstnih priložnosti, ampak Robert Kristan je bil neverjeten, ni se dal premagati. Oni so imeli nalet na koncu druge tretjine, to so bile najbolj kritične minute, a smo jih z dobro obrambo in zbrano igro prebrodili," je sprva pojasnil Štajerec.

Osebno sem bil nekoliko bolj nervozen kot običajno, saj sem si izjemno želel zmage. Ampak strahu pa ni bilo, dobro sem vedel, da bomo tako kot na prejšnjih tekmah na ledu pustili srce. Tako smo zaustavili njihovo prvo peterko, njihove igralce NHL, s tem je bilo veliko dela opravljenega," je na vprašanja mirno odgovarjal hokejist moskovskega CSKA.

Kristan Slovenija Avstrija hokej repesaž za četrtfinale Soči 2014 | Avtor: Reuters Reuters
"Kristan zbral nekaj neverjetnih obramb"

Miren je bil seveda tudi selektor Matjaž Kopitar. "Lahko bi se obrnilo tudi drugače. Na začetku je Kristan zbral nekaj neverjetnih obramb, potem so se stvari začele razvijati v naš prid. Najprej gol z igralcem več, nato gol z igralcem manj, s takim vodstvom je bilo lažje nadzorovati igro.

Po dveh tretjinah in vodstvu s 3:0 še nismo slavili, z disciplinirano igro smo nadaljevali, vedeli pa smo, da bodo oni iz minute v minuto bolj nervozni. Zmagali smo, lahko si zamišljate, kako je bilo v slačilnici, a slavje ne bo dolgo trajalo. Časa za to ni, jutri je nova tekma," je dejal selektor, ki je kljub bolezni močno obremenjeval svojega sina Anžeta, malo več počitka pa mu je dal v zadnjem delu igre.

"Na srečo Anže ni resneje zbolel. Na srečo ni dobil trebušne gripe, ampak je le nekaj napačnega pojedel. Zato sem ga lahko maksimalno koristil."

Vanek: Slovenci so igrali modro

Povsem drugačno vzdušje je razumljivo zavladalo v avstrijskem taboru, kjer so od tekme z risi pričakovali vsaj enakovreden boj, če ne že zmago.

"Razočarani smo. Reprezentanci sta na isti ravni, a so Slovenci taktično igrali zelo modro. Tudi mi smo imeli svoje priložnosti, če bi zadeli, bi bil pritisk manjši. Na splošno smo lahko z nastopom na igrah zadovoljni, a če ne izkoristiš takšne priložnosti, kot je možnost za četrtfinale, seveda ni najbolje. Osebno nisem zadovoljen, moral bi pokazati več," pa je avstrijski kapetan Thomas Vanek dejal po tekmi.

Komentarjev 1
  • zic 14:55 18.februar 2014.

    ole ole KOT VIHAR KOT VIHAAAAAR!!!!