Šport
35 ogledov

Risi razbili orle – Slovenija med hokejsko smetano

Slovenija Slovaška olimpijske igre Soči 2014 Kristan Tičar Urbas
1/13
EPA
Slovenski hokejisti so presenetili celotno športno javnost in se po visoki in zasluženi zmagi nad Avstrijo (4:0) uvrstili v četrtfinale (po mnenju mnogih) najmočnejšega hokejskega reprezentančnega turnirja vseh časov. Za preboj v polfinale se bodo v sredo ob 9.00 borili proti Švedom.

Slovenskimi risi so se po zmagi nad avstrijskimi orli uvrstili med samo elito svetovnega hokeja – med osmerico (po mnenju številnih) verjetno najmočnejšega reprezentančnega hokejskega turnirja vseh časov.

Z igralcem več in manj za 2:0

Prvo priložnost na srečanju je imel Anže Kopitar, na drugi strani je moral po enem od strelov z razdalje posredovati tudi Robert Kristan. Zato pa so Slovenci v gol spremenili že prvo igro z igralcem več. V peti minuti je bil izključen eden od treh avstrijskih NHL-ovcev, Michael Raffl. Pred Matthiasom Langejem je najprej poskusil Rok Tičar, hitro pa je, po učinkovitem kombiniranju risov, sledil še poskus Kopitarja, ki je zletel med nogama avstrijskega vratarja in v gol! Ploščka se dotaknil tudi Robert Sabolič in potrdil vodstvo Slovenije. Sodniki so gol pripisali zvezdniku L.A. Kingsov.

Tudi po vodstvu so Slovenci dominirali. Pretili so Tičar (zadel je vratnico), Kopitar in Jan Muršak (strel po prodoru mu je ubranil Lange). V 11. minuti je bil zaradi zadrževanja s palico izključen Žiga Pavlin in slovenski navijači so se pripravili na dve minuti trepetanja. A strah se je spremenil v veselje, potem ko je z desnega krila, po podaji Sabahudina Kovačevića, zabil Jan Urbas. Zadel je levi zgornji kot gola, nad ramenom vratarja Iserlohna.

Ekipi sta streljali približno enako pogosto (v 17. minuti je bil izid v strelih 11:10 za rise), vendar pa so bili streli izbrancev Matjaža Kopitarja bolj izdelani in posledično tudi bolj nevarni. Nova priložnost za fante s Triglavom na prsih se je ponudila ob koncu 18. minute. Orli so imeli na ledu šest hokejistov in na klop se je usedel Matthias Iberer. Ob power-playu sta zapretila branilca Mitja Robar in Aleš Kranjc, a je bila na mestu avstrijska obramba in prva tretjina se je končala z lepo prednostjo Slovencev (2:0).

Sabahudin Kovačević Brian Lebler Slovenija Avstrija repesaž za četrtfinale Soči  | Avtor: Reuters Reuters
Kovačević podaji dodal zadetek

Začetek druge tretjine je bil po okusu Slovencev. Pobuda naših se je nadaljevala, čeprav so naši severni sosedje še naprej skušali motiti organizacijo naše igre že v slovenski obrambni tretjini in so ohranjali visok nivo agresivnosti. A pred vrati Avstrije je še naprej vladala zmeda, ki so jo izmenično povzročali Kopitar, Tičar in Blaž Gregorc. Nagrada za pogumno igro (v strelih je bilo v 23. minuti že 17:10) je prišla v 24. minuti. Marcel Rodman je zadržal plošček za golom in ga vrnil nazaj proti modri liniji, tam pa ga je pričakal Kovačević in asistenci pri golu Urbasa dodal še zadetek po močnem strelu z razdalje. 3:0!

Po visokem zaostanku so se Avstrijci prebudili in v 29. minuti izsilili izklučitev Klemna Pretnarja. Največjo priložnost med številčno premočjo orlov je imel Raffl, toda Kristan je bil kos njegovemu izzivu. Tudi po koncu kazni so Avstrijci ohranili pobudo, ki pa je prekinjena v 32. minuti, ko je moral po lepi priložnosti Slovenije zaradi prekrška na klop za kaznovane Manuel Latusa. Ob igri pet na štiri si risi niso ustvarili "smrtne" priložnosti, se je pa takšna kmalu zatem ponudila Davidu Rodmanu in še enkrat Tičarju. Obakrat je izvrstno reagiral Lange in Avstrijce obvaroval pred višjim zaostankom.

Pred koncem druge tretjine so imeli Avstrijci še eno priložnost, a slovenska mreža se zopet ni zatresla in Kristan je še vedno lahko sanjal o "shoot-outu". Le sedem sekund pred drugim odmorom je slovenskim "oklepnikom" delo malce olajšala še neumnost Thomasa Vaneka. Slednji je bil zaradi zadrževanja s palico izključen, tako da so risi v slačilnici lahko planirali naskok na četrti zadetek.

Zrela igra na začetku 3. tretjine

Kopi(s)tar&Co. nove igre z igralcem več niso izkoristili, zato pa so ponovno zapretili takoj po izenačenju moči na ledu. Do dveh zaporednih strelov iz bližine je po lepi podaji prišel Urbas, spet se je dvakrat izkazal Lange. Skozi večino zadnje tretjine so Slovenci povsem nadzirali potek dogodkov in Avstrijce držali daleč od vrat. V 52. minuti so si priigrali nov "power-play", spet si niso uspeli pripraviti izdelane situacije, a kar je bilo še bolj pomembno, preprečevali so hitre prehode severnih sosedov v napad.

Kristan je še naprej branil odlično, ponovil je fantastično predstavo proti Slovakom. Pri branjenju so mu seveda zelo pomagali hokejisti v polju. Avstrijci so počasi izgubljali zagon in risi so bili vse bližje sanjski uvrstitvi med osmerico. Piko na i je v 58. minuti postavil Muršak, ki je po protinapadu še v četrto zabil, tokrat v prazno mrežo, ko so Avstrijci tvegali vse.  

Do konca srečanja se izid ni več spremenil in Kopitarjevi varovanci so se lahko veselili zgodovinskega

Več sledi ...

Repesaž za četrtfinale:

Slovenija : Avstrija 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Kopitar (6), Urbas (12), Kovačević (24), Muršak (58)

Ob 14.30 (zmagovalec s Finsko):
Rusija - Norveška

Ob 18.00 (zmagovalec z ZDA):
Češka - Slovaška

Ob 18.00 (zmagovalec s Kanado)
Švica - Latvija

Zgodovinsko: za ponos in piko na i
Anže Kopitar slovenska hokejska reprezentanca Soči 2014 risi novinarska konferen | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

 

V postavo Slovenije se je vrnil najboljši hokejist na sončni strani Alp (in tudi širše) Anže Kopitar. Ta tekme z Američani ni dokončal zaradi slabosti oziroma trebušne gripe. Kopi(s)tar dan pred tekmo sicer ni treniral, a je pripravljen na boj. Po suspenzu zaradi grobega starta s komolcem nad Tomášem Kopeckýjem (medtem je Slovak že zapustil igre in odšel domov) se je v ekipo vrnil tudi branilec Sabahudin Kovačević.

Eno od glavnih orožij Avstrijcev je (tako kot pri risih Robert Kristan) njihov čuvaj mreže. Matthias Lange, vratar nemškega moštva Iserlohn Roosters, je pri 28 letih debitiral za člansko reprezentanco na drugi tekmi olimpijskega turnirja proti Kanadi – pri izidu 0:6. Do konca srečanja ni prejel zadetka, na zadnjem obračunu skupinskega dela proti Norveški  (3:1) pa je zbral 34 obramb.

"Ne bi mu verjeli"

"Z Avstrijci se zelo dobro poznamo. Zanimivo bo, imajo nekaj zelo dobrih strelcev. Morali bomo igrati dobro v obrambi in tudi zabiti nekaj golov. Noben nasprotnik ni lahek, Avstrijci so premagali Norvežane, ki so zelo dobra reprezentanca," je nasprotnika ocenil napadalec Jan Muršak

"Če bi nam kdo pred OI dejal, da bomo eno tekmo zmagali in da bomo tretji v skupini ter da bo o četrtfinalu odločila tekma z Avstrijo, mu ne bi verjeli," je za STA dodal Marcel Rodman, ki je zabil edini gol risov proti ZDA.

V primeru zmage nad Švede

Hokejisti Slovenije so v skupini A klonili proti Rusiji (2:5) in ZDA (1:5) ter premagali Slovaško (3:1). Avstrijci so v skupini B izgubili proti Fincem (4:8) in Kanadčanom (0:6), na zadnji tekmi pa ugnali Norveško (3:1) in si s tem zagotovili obračun z dobro znanimi tekmeci.

V četrtfinale so se neposredno uvrstile zmagovalke skupin ZDA, Kanada, in Švedska ter najboljša drugouvrščena ekipa Finska. V kvalifikacijah se za preostala štiri mesta poteguje preostalih osem reprezentanc. Slovenija se bo v primeru zmage nad Avstrijo pomerila s Švedsko.

Repesaž za četrtfinale:

Slovenija : Avstrija 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Kopitar (6), Urbas (12), Kovačević (24), Muršak (58)

Ob 14.30 (zmagovalec s Finsko):
Rusija - Norveška

Ob 18.00 (zmagovalec z ZDA):
Češka - Slovaška

Ob 18.00 (zmagovalec s Kanado)
Švica - Latvija

Komentarjev 3
  • zic 14:18 18.februar 2014.

    Samo rečte, da Kristan ni kader za NHL. Škoda ker preveč rad pogleda v kozarec in škoda ker ni toliko stabilen, da bi bil zaželjen!!! čestitke risi!!!

  • Maček1 11:41 18.februar 2014.

    Sreča, da imamo takšne športnike, ki so še edini v tej državi, ki nas razveselijo. BRAVO vsem SLOVENSKIM ŠPORTNIKOM.

  • Peter Žibert 09:39 18.februar 2014.

    Naši južni sosedje bi rekli - ma ljudi pa ovo je ludnica, - gremo fantje Slovenija je že na nogahhttp://www.youtube.com/watch?v=CnDdeDEsSYE