Šport
925 ogledov

Risi s petardo nazaj v elitno skupino!

Slovenija - Madžarska
1/21
Anže Petkovšek Slovenska hokejska reprezentanca je v tretji tekmi svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Ljubljani premagala Madžarsko s 5:1. Slovenija je tako dosegla tretjo zmago na domačem SP in si zagotovila prvo mesto ter napredovanje med elito 2023
Slovenski hokejisti so z odliko opravili ključno nalogo na prvenstvu v Ljubljani.

Slovenska hokejska reprezentanca je v tretji tekmi svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Ljubljani premagala Madžarsko s 5:1 (1:1, 2:0, 2:0). Slovenija je tako dosegla tretjo zmago na domačem SP in si že zagotovila prvo mesto ter napredovanje med elito 2023.

Slovenska hokejska reprezentanca Ambiciozen načrt Šport Noro, za kaj se poteguje Slovenija, če se uvrsti med hokejsko elito

Glede na razplet dosedanjih tekem na SP in razmerja moči je bilo jasno, da bo današnji večerni obračun odločal o prvem mestu na lestvici. Na elitno SP 2023 sicer s tega tekmovanja vodita prvi mesti, a v današnji tekmi je bilo tudi veliko sosedskega prestiža.

Na koncu so, čeprav imajo Madžari med SP zelo dobro in glasno podporo navijačev na tivolskih tribunah, slavili domači hokejisti in navdušili tudi svoje privržence, ki so le preglasili vzhodne sosede. Slovenci imajo dobre izkušnje z vzhodnimi sosedi; na zadnji prijateljski tekmi pred desetimi dnevi so zmagali s 3:0, na uradnih tekmah na SP pa so imeli do danes tudi same zmage, zadnjo leta 2019 v Kazahstanu (6:0).

Po manjši težavi s poškodbo, ko je predčasno končal tekmo z Romuni, je bil tokrat v vratih spet Gašper Krošelj. Slovenska ekipa je z učinkovitim začetkom utišala navijače gostujoče zasedbe. Že v prvem napadu na tekmi je po pol minute z natančnim strelom pod prečko zadel Žiga Jeglič.

Sledilo je obdobje pritiska Slovenije, vratar Miklos Rajna pa je imel precej dela ob dobrih slovenskih akcijah. A novega zadetka ni bilo, tudi ne med 11. in 13. minuto, ko je imela Slovenija prvi "power play" na tekmi. V 15. minuti je Klemen Pretnar poslal v protinapad Jana Urbasa, ki so ga gostje pred vrati verjetno ustavili celo s prekrškom, a sodniki igre niso prekinili, v nadaljevanju akcije pa so Madžari iz ene redkih priložnosti v tej tretjini izenačili.

Slovenija - Madžarska | Avtor: Anže Petkovšek Slovenska hokejska reprezentanca je v tretji tekmi svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Ljubljani premagala Madžarsko s 5:1. Slovenija je tako dosegla tretjo zmago na domačem SP in si zagotovila prvo mesto ter napredovanje med elito 2023 Anže Petkovšek

Madžari so bili v uvodu drugega dela dokaj enakovredni. A nato so Slovenci udarili v 27. minuti in praktično v petih sekundah odločili tekmo.

Najprej je po izdelani akciji in močnem strelu vratarja Rajno premagal Robert Sabolič in ko se navdušenje na tribunah še ni poleglo, je ob začetku madžarskega napada Žiga Pance ukradel plošček madžarski obrambi, sam pridrsal pred vratarja in ga s strelom pod prečko tudi premagal.

V nadaljevanju te tretjine je Slovenija občasno pokazala silovit pritisk, po drugi strani pa se je tudi ubranila prve madžarske prednosti z igralcem več med 34. in 36. minuto.

Na koncu je bil izid visok, 5:1, pot do njega pa ni bila povsem enostavna. Madžari so namreč sredi zadnje tretjine že dosegli gol za znižanje, ki pa so ga sodniki zaradi šestih igralcev v polju razveljavili.

Finiš pa je bil spet povsem slovenski. Vse bolj živčni Madžari so si v zadnjih minutah prislužili več izključitev. Slovenci pa so to znali kaznovati, najprej je ob igralcu več v polno zadel Sabolič, manj kot minuto pozneje pa je bil po zmedi v obrambi tekmecev uspešen še Ken Ograjenšek, ki je tako postavil piko na i lepemu večeru in uvrstitvi med najboljše na svetu že po treh tekmah domačega SP.

Slovenija - Madžarska | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Slovenci bodo imeli v soboto na SP prost dan, v nedeljo pa jih čaka še obračun z Južno Korejo, ta je danes izgubila z Litvo s 3:5.

Izjave po tekmi:

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: "Treba je bilo ostati zbran kljub vodstvu, kar je uspelo, na koncu smo v pravem trenutku zadeli še za mirno končnico. Zasluženo. Kadar smo igrali v napadalni tretjini, smo bili zelo nevarni. Dosti priložnosti je bilo, lahko bi že prej odločili tekmo. A v takšnih trenutkih lahko roke tudi postanejo trde in ne gre. Njihova igra je temeljila na protinapadih in takrat smo imeli težave. Konec dober, vse dobro. Fantje so se odlično borili z igralcem manj, delajo prave stvari. To je cenjeno, čeprav navzven ni vidno."

Robert Sabolič, hokejist Slovenije: "Vedeli smo, da bo to najtežja tekma na turnirju. Že od začetka smo igrali zelo kontrolirano. Na takšnih tekmah se lahko hitro kaj zgodi, res so situacije nepredvidljive. Kljub temu nam je na koncu uspelo dati še nekaj zadetkov. Zmaga danes je zaslužena, saj smo praktično ves čas prevladovali. Tudi na zadnji tekmi v nedeljo bomo seveda poskušali dati vse od sebe in šli na zmago."

Mitja Robar, hokejist Slovenije: "Kljub težki tekmi te takšna energija v dvorani ponese in sploh ne čutiš utrujenosti. Ni lepšega, kot pred domačo publiko zmagati. Na nedeljsko tekmo se bomo pripravili popolnoma enako kot na vsako do sedaj. Jutri bomo prost dan izkoristili za regeneracijo, v nedeljo pa je turnir treba zaključiti, kot smo ga začeli. Na koncu ne smemo pustiti črnega madeža in navijačem, ki nas bodo prišli spodbujat, moramo prikazati še eno odlično predstavo."

Slovenija - Madžarska | Avtor: Anže Petkovšek Slovenska hokejska reprezentanca je v tretji tekmi svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Ljubljani premagala Madžarsko s 5:1. Slovenija je tako dosegla tretjo zmago na domačem SP in si zagotovila prvo mesto ter napredovanje med elito 2023 Anže Petkovšek

Blaž Gregorc, hokejist Slovenije: "Vsekakor smo si danes želeli takšen izid, saj to za nas že danes pomeni elito. Res enkratno vzdušje, super je bilo igrati pred toliko domačimi navijači. Zmago smo si resnično zaslužili, saj smo pokazali dobro predstavo. Vsako tekmo gremo na polno, ne glede na to, da smo že v elitni skupini. Popuščali vsekakor ne bomo. Na ledu res damo vse od sebe in za navijače bomo tudi v nedeljo poskušali prikazati dobro igro."

 

SP divizije I (skupina A):

Slovenija - Madžarska 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Južna Koreja - Litva 3:5 (1:2, 1:1, 1:2)

LESTVICA:
1. Slovenija 9
2. Madžarska 6
3. Litva 3
4. Južna Koreja 3
5. Romunija 0 (-1)

(+/-) - št. odigranih tekem glede na tekmece

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.