Šport
73 ogledov

Risi še do pete zmage pred SP

hokej Slovenija Saša Despot
Slovenska reprezentanca je v pripravljalni tekmi za SP na Češkem v Ljubljani premagala Avstrijo s 4:3 (0:0, 3:2, 1:1). Za rise je bila to zadnja tekma pred domačimi navijači, pred SP pa jo čaka le še en test, 29. aprila se bo v Berlinu pomerila z Nemčijo.

Soseda in hokejska tekmeca z obeh strani Karavank sta stara znanca, saj sta odigrala že kup uradnih in prijateljskih tekem. Zadnjo februarja na prijateljskem turnirju na Dunaju, kjer so bili Avstrijci boljši s 4:2. Pred tem pa so bili štirikrat uspešnejši Slovenci, med bolj prestižnimi zmagami pa je nedvomno tudi tista na olimpijskih igrahv Sočiju.

Pri Sloveniji je zasedba že skoraj popolna, v prihajajočem tednu bo vrste risov okrepil še prvi zvezdnik iz Los Angelesa Anže Kopitar, prost pa je tudi že drugi vratar Luka Gračnar, sveži prvak lige Ebel s Salzburgom, ki pa ga še ni bilo v postavi. Selektor Matjaž Kopitar ima tako že na voljo skoraj popolno ekipo, s katero bo lahko v zadnjih desetih dneh pred Ostravo uigraval taktiko za boje v elitni skupini.

Pred tekmo se je predsednik krovne hokejske zveze Matjaž Rakovec s simboličnima dariloma z dresoma s številkami zahvalil Tomažu Razingarju za 200. in Žigi Pavlinu za 100. nastop v izbrani vrsti.

Slovenci, v vratih je bil danes na začetku Robert Kristan, so v prvi tretjini takoj začeli oblegati Reneja Swetteta, ki je imel obilo dela, da je po prvem delu ohranil mrežo nedotaknjeno. Streli so se kar vrstili, razmerje po prvi tretjini je bilo 15:3, plošček pa ni hotel v mrežo. Najlepše priložnosti so imeli domači med edino številčno prednostjo v prvem delu, že v začetnem delu pa je po akciji Marcela Rodmana in Žige Panceta gostujočemu vratarju pomagala tudi vratnica.

V nadaljevanju je sledil hladen tuš, saj so gostje s prvim pravim strelom na vrata Kristana tudi povedli, ko so domači pred vrati pozabili na Maria Huberja. A premoč Slovenije iz prvega dela je nato hitro obrodila sadove, ko je v manj kot minuti domača zasedba dosegla dva gola. Prvega Pance, ki je odbitek po svojem prvem strelu pospravil v mrežo, drugega pa Ken Ograjenšek, ko je natančno meril pod stičišče vratnice in prečke. Sredi tekme je selektor Kopitar opravil še menjavo v vratih, Kristana je zamenjal Gašper Krošelj.

Ob številčni prednosti so nato Slovenci vodstvo še povišali, po strelu Aleša Kranjca od daleč je vratar plošček le odbil, v mrežo pa ga je pospravil neovirani Jan Muršak. Avstrijci pa so hitro odgovorili in tudi oni dosegli gol priključka ob "power-playu".

Zadnji del nato dolgo ni postregel s spremembo izida, pa čeprav so bili Slovenci precej boljši. A tudi neučinkoviti, tako da so številne priložnosti pred vrati Swetteta ostale neizkoriščene. Kazen je prišla z izenačujočim zadetkom v 53. minuti. Zadnjo besedo pa vseeno imeli Slovenci, tik po izteku avstrijske kazni je Robert Sabolič odbiti plošček pospravil v mrežo za končnih 4:3.

Risi bodo priprave na SP nadaljevali v Ljubljani, tekmovalno pa so se danes že poslovili od navijačev. Pred odhodom na SP jih namreč čaka le še en test, prijateljska tekma z Nemci v Berlinu 29. aprila, 2. maja pa se bo SP za Slovence v Ostravi začelo s tekmo proti Belorusiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.