Šport
20 ogledov

Robredo spet "vstal od mrtvih"; Federer do 900. zmage

Tommy Robredo OP Francije Roland Garros osmina finala Reuters
Na Roland Garrosu so se začeli dvoboji osmine finala. Prva nosilka Serena Williams se je brez izgubljenega niza uvrstila med osem najboljših. Drugi nosilec Roger Federer se je precej namučil, a kljub težavam napredoval med osem najboljših. Katarina Srebotnik je napredovala tako pri ženskih, kot mešanih dvojicah.

Američanka Serena Williams, ki je po 11 letih na dobri poti k osvojitvi še druge lovorike na igriščih Roland Garrosa, je za izločitev Roberte Vinci potrebovala le 70 minut, Italijanka pa ji je uspela vzeti le štiri igre. Williamsova je sicer v štirih odigranih dvobojih na pariškem pesku izgubila le deset iger. V četrtfinalu pa se obeta prava teniška poslastica. Williamsova se bo merila z Rusinjo Svetlano Kuznjecovo, ki je leta 2009 zmagala na OP Francije, potem ko je dobila četrtfinalni triler prav proti Williamsovi, sicer lastnici kar 15 naslovov zmagovalke turnirjev za grand slam med posameznicami. Rusinja, ki letos ni med nosilkami, se je je morala za preboj v četrtfinale potruditi, osmo nosilko Nemko Angelique Kerber je izločila šele v treh nizih s 6:4, 4:6 in 6:3

"Nedvomno je Williamsova v tem trenutku najboljša na svetu. Igra neverjeten tenis. Vendar pa se ne bi kar tako odpisala. Imam dobre in slabe dneve. Držite pesti, da bom imela ob najinem prihodnjem srečanju dober dan. Je prava bojevnica," je pred četrtfinalom napovedala Kuznjecova. Williamsova zelo spoštuje tekmico: "Zadnjič, ko sva se merili tukaj, me je premagala, zato mislim, da bo še toliko bolj motivirana. Nima prav nič za izgubiti, dala bo vse od sebe, pričakujem težak dvoboj," ostaja realna Williamsova, kljub dejstvu, da je Kuznjecova trenutno uvrščena 85 mest slabše od nje ter da po letu 2009 ni osvojila nobenega grand slama.

Poljakinja Agnieszka Radwanska, četrta nosilka, bo v četrtfinalu prekrižala lopar s peto nosilko Italijanko Saro Errani. Poljakinja je v osmini finala gladko odpravila Srbkinjo Ano Ivanović (14. nosilko) s 6:2, 6:4, Eranijeva pa je bila boljša od Španke Carle Suarez Navarro (20. nosilke) s 5:7, 6:4, 6:3.

Robredo še tretjič zapored od 0:2 do 3:2

V moški konkurenci je četrti nosilec Španec David Ferrer gladko odpravil Južnoafričana Kevina Andersona s 6:3, 6:1 in 6:1. V četrtfinalu se bo meril z rojakom Tommyjem Robredom, povratnikom po poškodbi, ki je izločil še enega Španca, 11. nosilca, Nicolasa Almagra po pravem, skoraj štiriurnem, maratonu s 6:7 (5), 3:6, 6:4, 6:4 in 6:4. Robreda so ob koncu maratona preplavile solze sreče, potem ko mu je uspel velikanski podvig, saj se je po izgubljenih prvih dveh nizih zmagovito vrnil iz povsem izgubljenega položaja ter dobil naslednje tri.

Robredo je prvi tenisač v 86 letih po Francozu Henriju Cochetu leta 1927 (Wimbledon), ki mu je uspelo v treh zaporednih obračunih slaviti po zaostanku 0:2 v nizih. Po dramah s petimi nizi je v 3. krogu izločil Francoza Gaela Monfilsa, v 2. krogu pa Nizozemca Igorja Sijslinga.

Roger Federer Giles Simon OP Francije Roland Garros osmina finala | Avtor: Reuters Reuters
Gostitelji prvenstva so lahko zaenkrat zadovoljni. Domačin Jo-Wilfried Tsonga, šesti nosilec, je bil s 6:3, 6:3, 6:3 boljši od Srba Viktorja Troickega. Tsonga se bo v četrtfinalu meril s Švicarjem Rogerjem Federerjem, ki je z velikimi težavami šele v petem nizu, s 6:1, 4:6, 2:6, 6:2, 6:3, strl odpor žilavega Francoza Gillesa Simona (15. nosilca). Federer je kot šele četrti teniški igralec v zgodovini osvojil karierno 900. zmaga ter vpisal že 40. četrtfinale na turnirjih za grand slam, 36. zaporednega. Le trojica že upokojenih teniških velikanov je zbrala več zmag od Federerja, in sicer Jimmy Connors (1156), Ivan Lendl (1068) in Guillermo Vilas (940).

"Bilo je res enkratno igrati tukaj, ob tako čudovitem vzdušju na tribunah. V drugem nizu je bilo težko, ko sem padel in je Gilles začel prevladovati. Ne glede na vse, sem zelo ponosen na doseženi rekord, slednji pomeni veliko let tenisa, veliko odrekanja in veliko tekem, kot je bila ta," je dejal Federer po težkem dvoboju, v katerem mu je grozilo hitro slovo. Težave Švicarja so se začele v šesti igri drugega niza, ko je nerodno padel ter je že v naslednji igri prvič v obračunu izgubil servis.

Kata ostaja v obeh konkurencah

Še zadnja slovenska teniška igralka na pariškem pesku Velenjčanka Katarina Srebotnik nadaljuje uspešne nastope na odprtem teniškem prvenstvu Francije. V konkurenci ženskih dvojic je skupaj z Rusinjo Nadjo Petrovo napredovala v četrtfinale. Tretji nosilki sta v osmini finala ugnali ameriško-romunsko navezo Vania King in Monica Niculescu s 6:3 in 6:1.

Srebotnikova je v paru s Srbom Nenadom Zimonjićem, s katerim sta tretja nosilca v konkurenci mešanih dvojic, premagala še francosko kombinacijo Alize Lim in Jeremy Chardy z izidom 6:3, 7:6 (5) v nizih. Srebotnikova in Zimonjić se bosta za preboj v polfinale merila s francosko-kanadskim parom Kristina Mladenović in Daniel Nestor.

Odprto prvenstvo Francije (osmina finala):

Ženske

Serena Williams (ZDA/1) - Roberta Vinci (Ita/15) 6:1, 6:3;
Svetlana Kuznjecova (Rus) - Angelique Kerber (Nem/8) 6:4, 4:6, 6:3;
Sara Errani (Ita/5) - Carla Suarez Navarro (Špa/20) 5:7, 6:4, 6:3;
Agnieszka Radwanska (Pol/4) - Ana Ivanović (Srb/14) 6:2, 6:4;

Moški

Roger Federer (Švi/2) - Gilles Simon (Fra/15) 6:1, 4:6, 2:6, 6:2, 6:3;
Jo-Wilfried Tsonga (Fra/6) - Viktor Troicki (Srb) 6:3, 6:3, 6:3;
Tommy Robredo (Špa/32) - Nicolas Almagro (Špa/11) 6:7 (5), 3:6, 6:4, 6:4, 6:4;
David Ferrer (Špa/4) - Kevin Anderson (JAR/23) 6:3, 6:1, 6:1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.