Šport
2254 ogledov

Rogla garal, imel smolo, na koncu milimetri v korist Jumbo-Visme

Wout van Aert Epa
Zmaga domačega moštva na nizozemski klasiki.

Na sloviti klasiki Amstel Gold Race je bilo potrebno kar nekaj minut čakati na razglasitev zmagovalca, saj je imel tudi fotofiniš težave določiti najboljšega na nizozemski klasiki. Wout Van Aert (Jumbo-Visma) in Tom Pidcock (Ineos) sta namreč ciljno črto prečkala skoraj istočasno. Na koncu so za zmagovalca razglasili belgijskega kolesarja.

Obema velikima favoritoma je skupaj z Maximilianom Schachmannom uspelo pobegniti nekaj kilometrov pred ciljem. Nemec, ki je bil tudi na papirju najslabši sprinter od trojice, se ni uspel vmešati v boj za zmago, za dve sekundi pa je zaostala tudi večja skupina, ki je v 'ciljni ravnini' z veliko hitrostjo lovila vodilne.

Primož Roglič se je tokrat podredil moštveni taktiki in pokrival skoke v korist Belgijca, na odločilnem vzponu pa je imel veliko smole. V ključnem trenutku se mu je namreč snela veriga, slovenski šampion pa je tako ostal brez možnosti za boj najboljših. Med njimi je osmo mesto zasedel Matej Mohorič.

Preizkušnja v okolici Valkenburga je sicer večji del potekala mirno, saj je glavnina nadzorovala in kasneje lovila deset prvotnih ubežnikov. Toda v desetem od skupno 13 krogov se je dirka razživela. Zelo aktivna sta bila tudi slovenska kolesarja pri Bahrain Victorious. Najprej je napadal Jan Tratnik, nato pa še Mohorič, a se nikomur ni uspelo resneje odlepiti od glavnine.

V njej je bil ves čas v ospredju Roglič, ki pa je moral pred zadnjim vzponom na Cauberg v predzadnjem krogu sestopiti s kolesa in ga zamenjati zaradi tehničnih težav. Izgubil je več kot minuto in ostal brez boja za zmago ob sploh prvem nastopu na največji kolesarski dirki na Nizozemskem.

V zadnjem krogu na poti do cilja v Berg en Terblijtu so se ob napadu na Geulhemmerberg odpeljali Van Aert, Pidcock in Schachmann (Bora-hansgrohe) ter si privozila dovolj veliko prednost pred zasledovalci. Nemec je poskušal z napadom, a dva km pred ciljem ni uspel, sprintati pa je prvi v zadnjih 200 metrih začel Van Aert, ki so mu po fotofinišu le prisodili zmago. Zmagal je za vsega štiri tisočinke sekunde.

Amstel Gold race | Avtor: twitter twitter

"Nisem mogel verjeti, kaj se je zgodilo. Šlo je na tesno in sodniki so rekli, da sem zmagal," je sprva po dirki dejal 26-letni Van Aert. Postal je prvi kolesar po Freddyju Maertensu (1976), ki je v isti sezoni dobil dirki Gent-Wevelgem in Amstel Gold.

"Nisem bil v najboljšem položaju, ampak dolgi sprinti mi ustrezajo. Še težje je bilo, saj sem vodil skupino, kar ni ravno hvaležen položaj za sprint. Ampak na koncu je bilo za las dovolj. To je velik trenutek za našo ekipo. Pred 30 leti je tu slavil naš športni direktor Frans Maassen. Vso sezono že govori, da je to za nas najpomembnejša dirka," je še dejal moštveni kolega Primoža Rogliča.

Na dirki sta nastopila še dva Slovenca, Luka Mezgec (BikeExchange) in Jan Polanc (UAE Team Emirates), ki pa tako kot Roglič in Tratnik nista bila v ospredju. Tratnik je na koncu osvojil 47. mesto (+2:12), v isti skupini je v cilj pripeljal tudi Polanc. Roglič je preizkušnjo končal na 69. mestu (+3:44), Mezgec pa je bil 97. (+6:17)

Žensko preizkušnjo je dobila Nizozemska Marianne Vos (Jumbo-Visma) in slavila še 233. zmago v profesionalni karieri. Tudi drugo in tretje mesto sta osvojili domačinki, Demi Vollering (SD Worx) in Annemiek van Vleuten (Movistar). Slovenk na dirki ni bilo, najboljša iz italijansko-slovenske ekipe Ale BTC Ljubljana pa je bila Španka Mavi Garcia na šestem mestu.

Komentarjev 1
  • marsal22 06:32 19.april 2021.

    definitivno kuhinja! Smo vsi videli ,da ni zmagal kolesar TJV !

Sorodne novice