Šport
53835 ogledov

Velika sprememba za Rogliča, odločitev je dokončna

Primož Roglič Profimedia
Najboljši kolesar na svetu bo izpustil obe pripravljani dirki za Tour de France. Tekmovalni premor bo trajal dva meseca, je sporočila njegova ekipa.

Po lanskem razočaranju na dirki po Franciji, na kateri ga je v odločilnem kronometru presenetljivo ugnal Tadej Pogačar (Team UAE Emirates), bo Primož Roglič (Jumbo-Visma) letos vse podredil zasledovanju izmuzljive zmage na "francoski pentlji". 

Po dogovoru z ekipo bo dvakratni slovenski športnik leta, ki ga v prihajajočem tednu sicer čakajo še tri enodnevne preizkušnje, izpustil tako dirko po Švici kot kriterij Dauphiné, ki kolesarjem služita kot priprava na francoski Tour.

julian alaphilippe Odločil se je Šport Konec ugibanj v zvezi z Rogličevim rivalom

Roglič je letošnjo sezono začel na dirki Pariz-Niza, a so se francoske ceste še enkrat več izkazale za zaklete. Pred odločilnim dnem je imel Kisovčan, ki je vknjižil tudi tri etapne zmage, lepo prednost pred Maximilianom Schachmannom, nato pa je dveh padcih in mehanični okvari v skupnem seštevku nazadoval na skromno 15. mesto.

Obliž na rano je bila zmaga na nedavni dirki po Baskiji, kjer je prepričljivo ugnal vso konkurenco, vključno z njegovim krvnikom na lanskem Touru Pogačarjem.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

V prihajajočih dneh bo Roglič nastopil na dirkah Amstel Gold, Valonska puščica, Liège-Bastogne-Liège, nato pa ga na cestah ne bomo videli vse od 26. junija, ko bo na sporedu uvodna etapa 108. dirke po Franciji. 

Med tekmovalnim premorom se bo Roglič posvetil višinskim pripravam v francoskih Alpah, kjer bo pilil formo pred vrhuncema sezone. Poleg Toura ima 31-letnik visoke ambicije tudi na olimpijski cestni dirki. Uraden začetek olimpijskih iger v Tokiu bo samo nekaj dni po zadnji etapi dirke po Franciji, zato bo Roglič vse napore usmeril v to, da bi v tem razdobju ujel optimalno fizično in psihološko pripravljenost.

Dirka po Sloveniji Uradno Šport Znana je usoda dirke po Sloveniji

"Lani je ogromno dirkal," je v pogovoru za L'Equipe dejal športni direktor Jumbo-Visme Frans Maassen, ki je pri tem meril predvsem na dirki po Franciji in Španiji, kot tudi na kriterij Dauphiné, kjer se je vse skupaj končalo z nesrečnim padcem, zato bodo letos ubrali drugačno strategijo. "Dva meseca premora mu bosta omogočila, da bo ostal svež za Tour in olimpijske igre, kar sta tudi njegova glavna cilja sezone. Tako smo se odločili in razen, če se bo zgodilo kaj nepredvidljivega, bo tako tudi ostalo."

Rogličev nastop na lanskem kriteriju Dauphiné se je končal z velikim razočaranjem. Potem ko je v prvih treh etapah blestel, je v četrti grdo padel. Čeprav je pripeljal do cilja, so bile bolečine prehude, zato se v zadnji etapi ni pojavil na startu. Posledice padca so krojile tudi njegove priprave na dirko po Franciji, kjer ga je po razburljivem boju ugnal Pogačar.

Gijs Leemreize Diskvalifikacija Šport Jumbo-Visma prva odmevna žrtev novega pravilnika

roglič | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.