Šport
556 ogledov

"Rogla" svetovni podprvak!

primož roglič Epa Primož Roglič
Primož Roglič je na kolesarskem svetovnem prvenstvu v norveškem Bergnu osvojil naslov podprvaka v vožnji na čas.

Primož Roglič je postal prvi Slovenec z odličjem na SP v kronometru in drugi Slovenec z medaljo na SP. Prvi jo je osvojil Andrej Hauptman na cestni dirki leta 2001 v Lizboni.

Svetovni prvak na 31 kilometra dolgi progi s spektakularnim zaključnim vzponom na Floyen je postal Nizozemec Tom Dumoulin (na sliki), ki je Rogliča premagal za 58 sekund. Bron je osvojil Britanec Christopher Froome, ki je zaostal minuto in 21 sekund.

 | Avtor: Epa Epa

Izkazal se je tudi drugi Slovenec Jan Tratnik, ki je dolgo časa sedel na prestolu vodilnega, na koncu pa je zasedel deseto mesto. Od novega prvaka je bil počasnejši minuto in 43 sekund.

Prvič v zgodovini SP se je kronometer končal z zaključnim vzponom in prvič v zgodovini z možnostjo menjave kolesa. Vse skupaj je na koncu popestril še dež, ki je med nastopom najboljših namočil cesto.

Roglič je zahteven in zavit vzpon s povprečnim naklonom 9,1 odstotka, nekateri deli so presegali tudi 10 odstotkov, začel z menjavo kolesa, poteza pa se mu je obrestovala. Čeprav je bil na delu trase do vzpona nekoliko zadržan, je v vožnji navkreber pokazal, kako močan je, ter iz metra v meter pridobival sekunde, na koncu pa z prestola vodilnega potisnila Portugalca Nelsona Oliveiro. Od Zasavca je bil zatem boljši zgolj prvi favorit Dumoulin, vsi ostali so morali podpisati predajo.

"Temu, da se posvetim kronometru na SP, sem se odločil na začetku sezone, ko sem videl, da mi proga tu odgovarja. To je bil dober cilj. Temu sem sledil v drugem delu sezone. Le nekaj več treninga sem namenil vožnjam na kolesu." - Primož Roglič

Tudi Tratnik je svojo nalogo opravil z odliko. Začel se je sicer malenkost zadržano, a nato do konca iz kilometra v kilometer stopnjeval, ni se odločil niti za napovedano menjavo kolesa. S kronometrskim kolesom je izvrstno odpeljal tudi vzpon in na vrh pripeljal do prvega mesta, pred Belgijcem Laurensom De Plusom, ki je takrat vodil, je imel 51,63 sekunde. Na vrhu hriba nad Bergnom je ostal precej časa, zaključek reprezentančnega kolega pa je že spremljal v dolini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.