Šport
2985 ogledov

Rogla že na prvi etapi razbil konkurenco!

Primož Roglič Epa
Primož Roglič (Jumbo-Visma) je že po prvi etapi oblekel rdeči dres vodilnega kolesarja Dirke po Španiji.

Branilec lanske zmage z Dirke po Španiji, Slovenec Primož Roglič, je pokazal odlično formo že na otvoritveni etapi letošnje izvedbe te legendarne dirke.

Na zelo zahtevni gorski etapi od Iruna do Arrateja, kjer so morali kolesarji prečkati štiri klasificirane klance, mu je ostalo največ moči, da je v zadnjem kilometru tega strmega vzpona silovito napadel ter se preprosto odpeljal preostali sedmerici danes najboljših kolesarjev.

Ciljno črto je prečkal s sekundo prednosti pred enim glavnih konkurentov, Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos) ter Ircem Danom Martinom (Israel Start Up Nation). V skupnem seštevku tako zaradi bonifikacijskih sekund zaostajata za 5, oziroma 7 sekund.

Etapo sta sicer z napadom odprla Rémi Cavagna in Quentin Jauregui, katerima se je najprej v begu pridružil Jasha Sütterlin, kmalu pa sta njegovem zgledu sledila tudi Tim Wellens in Jetse Bol. Skupaj so si privozili štiri minute prednosti, preden je glavnina prevzela nadzor nad situacijo.

Ubežniki so bili ujeti tik pred predzadnjim vzponom dneva, na katerem pa sta nepričakovano popustila dva izmed favoritov dirke, Ion Izagirre ter Chris Froome. V težavah se je znašel tudi Michael Woods, ki je bil udeležen v padec.

Za spektakularen zaključek etape pa je poskrbel zaključni vzpon na Arrate, klanec prve kategorije. Narekovanje tempa je prevzela ekipa Ineos, a ja bila brez rešitve, ko je 5 kilometrov pred ciljem napadel Rogličev moštveni kolega Sepp Kuss.

Izjemnemu Američanu so lahko sledili le Roglič, Carapaz, Enric Mas in Hugh Carthy. Kasneje je uspelo priključiti še Felixu Gro§scchartnerju, Estebanu Chavesu in Martinu, medtem ko so nekoliko nepričakovano zaostali tudi Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, David de la Cruz, Guillaume Martin in Alejandro Valverde.

V zadnjih spektakularnih petih kilometrih so si tako sledili številni napadi, izkazal pa se je predvsem Kuss, ki je za Rogliča opravil izjemno delo, saj je pokrival vse napade, obenem pa tudi sam s hitrimi pospeševanji vršil pritisk na ostale kolesarje.

Fantastično delo svojega moštvenega kolega je tako izkoristil Roglič, ki je znotraj zadnjega kilometra silovito potegnil, nasprotniki pa zanj preprosto niso imeli rešitve. Z etapno zmago je seveda oblekel tudi majico vodilnega na Vuelti in poskrbel za dvojno slovensko slavje po zmagi Jana Tratnika v 16. etapi dirke po Italiji.

* Izidi, 1. etapa (Irun - Arrate, 173 km):
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)         4:22:34
 2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)      + 0:01
 3. Dan Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)    isti čas
 4. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott)
 5. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)
 6. Enric Mas (Špa/Movistar)
 7. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)          0:04
 8. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)            0:10
 9. George Bennett (NZl/Jumbo-Visma)          0:40
 10. Andrea Bagioli (Ita/Deceuninck-Quick-step)     0:51
...
 26. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)        1:51
 99. Grega Bole (Slo/Bahrain-McLaren)         15:20

- skupno:
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)         4:22:24
 2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)      + 0:05
 3. Dan Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)      0:07
 4. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott)         0:11
 5. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)   isti čas
 6. Enric Mas (Špa/Movistar)
 7. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)          0:14
 8. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)            0:20
 9. George Bennett (NZl/Jumbo-Visma)          0:50
 10. Andrea Bagioli (Ita/Deceuninck-Quick-step)     1:01
...
 26. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)        2:01
 99. Grega Bole (Slo/Bahrain-McLaren)         15:30
 
Komentarjev 1
 • MaloNor 08:31 21.oktober 2020.

  Težko gledam te primitivne naslove. Primož je pravi športnik, galanten, kulturen in si zasluži tudi kulturen naslov. "Primož (ali Rogle) je zmagal na prvi etapi". Nič več nič manj. Razbijajo pa pretepači, huligani, in očitno tudi primitivni pisci.