Šport
286 ogledov

Roglič napadal, Pinotu zmaga na zadnjem monumentu sezone

Thibaut Pinot Epa
Po 241 km klasike po Lombardiji se je za najmočnejšega izkazal Thibaut Pinot (FDJ), pred Vincenzom Nibalijem (Bahrain Merida). Dvojec je napadel med vzponom na Sormano, kjer sta se v vodstvu pridružila našemu Primožu Rogliču (Lotto NL-Jumbo), ki je poizkusil s pogumnim solo napadom.

Zadnji monument letošnje sezone (po Milanu-San Remu, Flandriji, Paris-Roubaixom in Liege-Bastogne-Liegu) se začne eksplozivno. Napadi si sledijo, na koncu pa se izoblikuje beg osmih kolesarjev, ki ga tvorijo Davide Ballerini, Umberto Orsini, Alessandro Tonelli, Florian Senechal, Franck Bonnamour, Jonathan Restrepo, Michael Storer in Marco Marcato. Privozijo si prednost 6 minut.

Jimmy Duquennoy 23-letnik Šport Kolesarski svet pretresla nova tragedija

Med vzponom na znamenito Madonno del Ghisallo imamo v ospredju le še četvorico kolesarjev, saj Ballerini, Senechal, Restrepo in Marcato popustijo. Preostalim štirim se v ospredju poizkusi pridružiti Jack Haig, ki pa je ujet med vzponom na Sormano, kmalu pa enaka usoda doleti tudi ostale ubežnike.

Na najstrmejšem delu peklenskega vzpona na Sormano pa se za samostojen napad odloči Primož Roglič. Glavnina, ki se zave nevarnosti, dvigne tempo, tako da začnejo odpadati mnogi favoriti, med drugimi tudi Romain Bardet, ki ima poleg vsega še težave z gledalcem, ki ga s trakom svojega fotoaparata zruši na tla.

Tik pod vrhom pa Rogliča prehitita Thibaut Pinot in Vincenzo Nibali, a ju Roglič na spustu ujame. Z izjmenim spustom se jim v ospredju pridruži še Egan Bernal. Pred skupino, ki jo sestavljajo Alejandro Valverde, Michael Woods, Daniel Martin, Enric Mas, Dylan Teuns, Rigoberto Uran, Rafal Majka, Adam Yates in Tim Wellens imajo 40 sekund prednosti.

Četverica uspe to prednost zadržati do 4,2 km dolgega vzpona Civiglio z naklonom 9,7 %. Roglič kmalu več ne more slediti tempu, kmalu pa popusti tudi Bernal, kot tudi Valverde v zasledovalni skupini.

Med vzponom na Civiglio Pinot večkrat poizkusi z napadom, a mu NIbali trmasto sledi, dokler ga tik pred vrhom Francoz končno ne zlomi. V ozadju napade Dan Martin, kateremu se na spustu pridružita Majka in Wellens, a jih zasledovalci kmalu ponovno ujamejo.

Pinot se loti poslednjega vzpona Monte Olimpino s prednostjo 32 sekund pred Nibalijem. Slednjega med vzponom ujamejo zasledovalci, a se lanski zmagovalec odloči za ponoven napad. Na cilj prispe z 32-sekundnim zaostankom za Pinotom, ki je v zaključku sezone v izjemni formi. Na dirki Giro dell'Emilia je bil peti, na dirki Tre Valli Varesine drugi, na najstarejši dirki na svetu Milano-Torino pa je slavil zmago, sedaj pa slavi tudi svojo prvo zmago na enem izmed petih monumentov sezone. Dylan Teuns dobi sprint zasledovalcev za zadnje mesto na stopničkah.

Thibaut Pinot | Avtor: Epa Epa

Roglič je z zaostankom treh minut in štirih sekund končal na 17. mestu. Matej Mohorič je na 56. mestu zaostal 8:57 minute, Simon Špilak na 60. pa 10:36 minute.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.