Šport
3307 ogledov

Roglič prvi, ki mu je v 16 letih to uspelo

Primož Roglič Epa
Slovenski kolesar ostaja v rožnati majici.

Primož Roglič je spretno in srečno povečal svojo prednost v skupnem seštevku tokratnega Gira. Pred Simonom Yatesom si je v štirih etapah nabral 35 sekund prednosti, 39 sekund zaostaja Vincenzo Nibali, 44 pa Miguel Angel Lopez in Diego Ulissi. Iz pravega boja za naslov je najverjetneje že izpadel zmagovalec Gira leta 2017 Tom Dumoulin, ki je po padcu zaostal več kot štiri minute.

Slovenski kolesar bo tako tudi v peti etapi nosil rožnato majico, po 16 letih pa je postal prvi kolesar, ki je bil v rozastem vsak dan po prvih štirih etapah. Leta 2003 je to uspelo slovitemu italijanskemu sprinterju Alessandru Petacchiju, ki je takrat prvo mesto zadržal od šest dni. 

Prepričljivi Rogličevi nastopi v tem letu, pred prihodom v Italijo je slavil na vseh treh dirkah na katerih je nastopil (ZAE, Tirreno-Adriatico, Romandija), so dali misliti tudi njegovim tekmecem. Mnogi kolesarji na dirki se že sprašujejo, če lahko Slovencu uspe ponoviti podvig Giannija Bugna, ki je leta 1990 Maglio Roso nosil od prvega do zadnjega dne.

"Pravzaprav res mislim, da mu lahko uspe, Trenutno je na neki drugi ravni. Zdi se izjemno močen. Mislim, da mu res lahko uspe," je menil Adam Hansen iz ekipe Lotto-Soudal, Chad Haga iz moštva Team Sunweb pa je dodal: "Zelo verjetno je, da bo vodil vsaj do gora."

"Sami si ne morem predstavljati, kako je tri tedne zadržati rožnato majico. Če je kdo od kolesarjev, ki je tega sposoben, potem je to Roglič," pa je razmišljal Caleb Ewan (Lotto-Soudal).

"Povsem v redu bi bilo zame, če bi bil v rozastem do zadnjega dneva, nato pa bi jo nam uspelo osvojiti v zadnji etapi. Dirka je še zelo dolga," je razmišljal Brent Brookwalter iz Mitchelton Scotta, ki sicer dela za Rogličevega najresnejšega tekmeca Simona Yatesa. "Mislim, da je to nemogoče v teh časih. Neumno bi bilo, če bi vseskozi vztrajal v rožnatem. Menim, da se jo želijo znebiti čim prej in tako prihraniti moči za kasnejše etape," pa je povedal Mark Renshaw (Team Dimension Data).

Optimistično razpoložen pa je Rogličev moštveni kolega pri Jumbo-Visma Sepp Kuss: "Ima dovolj moči za kaj takšnega, a bomo videli, kako se bodo reči odvijale. Zakaj pa ne?"

Primož Roglič Giro Šport Roglič po skupinskem padcu povečal prednost

Rekord po številu dni preživetih v rožnati majici drži sicer legendarni Belgijec Eddy Merckx. Ta se je na poti k petim skupnim zmagam 77 dni zadržal v majici vodilnega. 

Sledijo mu italijanski kolesar iz dvajsetih in tridesetih let prejšnjega stoletja Alfredo Binda (65 dni, 5 skupnih zmag), Francesco Moser (50, 1), Giuseppe Saronni (48, 2), Gino Bartali (42, 3), Jacques Anquetil (42, 2), Fausto Coppi (31, 5), Bernard Hinault (31, 3), Miguel Indurain (29, 2), Costante Girardengo (26, 2) in Roberto Visentini (26, 1).

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Artemianka
    Artemianka 00:11 15.maj 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v >>> www.3xDate.top

Sorodne novice