Šport
30 ogledov

Roglič še enkrat pokoril največje ase

Primož Roglič EPA
Slovenski kolesar Primož Roglič je dobil zadnjo etapo dirke po Baskiji, 26,7 kilometra dolg kronometer. Za devet sekund je za njim zaostal Alejandro Valverde.

Nekdanji mladinski svetovni prvak s slovensko ekipo v smučarskih skokih je še enkrat premagal najvidnejše člane kolesarske elite. Na dirki po Baskiji je bil najhitrejši v vožnji na čas in tako v nekaj dneh prišel še do druge etapne zmage.

Primož Roglič (Lotto-NL Jumbo) je tokrat kronometer začel nekoliko počasneje od tekmecev, vendar je po polovici proge, ko je ta bila bolj ravninska, pospešil in se na koncu veselil zmage pred Alejandejem Valverdejem. Španski veteran je sicer prišel do skupne zmage na preizkušnji.

"To je bil zelo težak kronometer in vesel sem, da sem ga dobil. Premagal sem kandidate za skupno zmago, vse je šlo po mojih željah. Še drugič v tednu sem zmagal, zato sem zelo zadovoljen. Z današnjo zmago sem se tudi oddolžil ekipi, ki je garala zame. Današnja zmaga je nagrada za njih. Naslednji moj cilj je dirka po Romandiji," je za spletno stran svoje ekipe dejal Roglič.

Valverde (Movistar), pred tednom tudi najboljši na dirki po Kataloniji, je na baskovski pentlji zmagal prvič, do zmage pa je prišel v napetem obračunu s štirikratnim zmagovalcem, rojakom Albertom Contadorjem. Ta je bil večji del proge hitrejši, na polovici je imel tudi najboljši vmesni čas - Roglič je imel petega, za Contadorjem je zaostajal 33 sekund, a je v zadnjem delu popustil, na koncu pa v skupnem seštevku za Valverdejem zaostal 17 sekund. Obdržal pa je štiri sekunde prednosti pred tretjeuvrščenim, še enim Špancem Jonom Izagirrejem, ki je bil tretji tudi v kronometru (+0:15), mesto pred Contadorjem.

"To je dirka, ki sem si jo vedno želel zmagati, a se mi je izmikala, čeprav sem bil vedno zelo blizu uspeha. Tokrat pa se mi je vendarle izšlo. Zagotovo sem imel prednost, ker sem startal zadnji, ker se imel podatke, kako vozijo moji konkurenti. To mi je pomagalo nadzorovati položaj, v zadnjih kilometrih sem vložil vse moči in prišel do skupne zmage. Že velikokrat sem začetke sezone ocenil kot najboljše, a zdaj res ni dvoma. To je zagotovo najboljši začetek sezone v moji karieri," je bil zadovoljen 36-letni Valverde.

Roglič se je v skupni razvrstitvi povzpel na peto mesto, za Valverdejem je zaostal za 59 sekund. Tik za deseterico je na 11. mestu (+ 1:23)  kronometer končal Simon Špilak, ki je bil podobno kot njegov reprezentančni kolega nekoliko boljši v drugem delu preizkušnje. To je pomenilo, da je še drugo zaporedno leto dirko končal med prvo deseterico, po lanskem osmem mestu je bil tokrat deseti, za najboljšim je zaostal dve minuti in sekundo.

Matej Mohorič (UAE Emirates)je bil v kronometru 35. (+2:08), Jani Brajkovič (Bahrain Merida) 55. (+2:41), Grega Bole (Bahrain Merida) pa 91. (+3:57). V skupnem seštevku je bil Brajkovič 56. (+18:33), Mohorič 87. (+36:51), Bole pa 120. (+46:53). Zanimivo pa je, da sta se Brajkovič in Bole veselila zmage v ekipni konkurenci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.