Šport
70 ogledov

Rogliču zmaga na Giru

Primož Roglić Giro d'Italia 2016 uvodni kronometer
1/7
EPA
Slovenski kolesar Primož Roglič je dobil vožnjo na čas na dirki po Italiji.

Primož Roglič se očitno razvija v enega najboljših kronometristov na svetu. Šestindvajsetletni Zasavec je, potem ko je prejšnji teden v desetkilometrskem prologu dirke po Italiji za dve stotinki zgrešil zmago, v deveti etapi, 40,6 kilometra dolgi vožnji na čas v toskanskem Chiantiju še nekaj dodal in premagal vse tekmece.

Avstrijca Mathiasa Brandla je kolesar nizozemske ekipe LottoNL Jumbo premagal za deset sekund, 17 sekund je na tretjem mestu zaostal Norvežan Vegard Stake Laengen, četrti pa je bil eden najboljših kronometristov vseh časov, štirikratni svetovni prvak Švicar Fabian Cancellara, ki je za Slovencem zaostal 28 sekund.

Roglič, zahtevno spolzko progo med toskanskimi vinogradi, z vzponi in spusti, je prevozil v 51 minutah 45 sekundah, je Sloveniji priboril tretjo zmago na dirki po Italiji, predlani je Luka Mezgec dobil sprint zadnje etape v Trstu, lani si je z begom zmago zagotovil Jan Polanc, zdaj pa je zmaga, za Rogliča prva na najvišji ravni, prišla v uri resnice, v kateri Slovenija na največjih dirkah še ni imela zmage. Zmagati ni uspelo niti nekdanjemu svetovnemu prvaku do 23 let Janiju Brajkoviču.

"Približno deset kilometrov po startu sem izgubil merilec in steklenico. Športnemu direktorju v avtomobilu sem zavpil, da naj ju pobere, nisem prepričan, da je razumel, kaj hočem. Želja je ostala neizpolnjena, zato sem izgubil motivacijo in se odločil, da kolesarim bolj umirjeno. Na vzponih sem se odlično počutil, noge so mi tekle, očitno sem bil hiter. Lahko rečem, da sem bil na začetku počasen in nesrečen, v nadaljevanju pa zelo hiter. Imel sem tudi nekaj sreče z vremenom, jaz sem čutil le nekaj kapljic, tiste na koncu pa je pošteno pralo. Vse to, kar se je dogajalo, je presenetljivo, zelo presenetljivo," je bil na cilju presenečen Kisovčan.

Drugih Slovencev ni bilo v ospredju. V skupnem seštevku, v katerem je Roglič že preveč zaostal, da bi lahko razmišljal o visokih uvrstitvah, je z odličnim kronometrom vodstvo zadržal Italijan Gianluca Brambila (Etixx QuickStep), a ima le sekundo prednosti pred Luksemburžanom Bobom Jungelsom.

"Včeraj sem izgubil veliko energije pri begu, ko sem ves čas pritiskal na padala, kolikor se je dalo. Danes sem to ponovil, kot da bi spet bežal, očitno mi je ostalo še nekaj moči. Vse se je odvilo, kot sem si želel, garanje se mi je na koncu, ko sem imel tudi nekaj sreče, povrnilo. Na letošnjem Giru gre vse kot po maslu, presenečam sebe in druge, kdo bi si mislil, da bom po devetih etapah, dveh kronometrih in nekaj zahtevnih, na prvem mestu. Enkratno," se je v cilju smejalo Brambili, nosilcu rožnate majice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.