Šport
43 ogledov

Greiplu šprint pete etape

Giro d'Italia 5. etapa EPA
Nemec Andre Greipel (Lotto Soudal) je dobil sprint pete etape kolesarske dirke po Italiji od Praie a Mare do Beneventa v dolžini 233 kilometrov. Zaključno dejanje etape je bilo nekoliko osiromašeno, saj v sprintu nista sodelovala Greiplov rojak Marcel Kittel, ki danes praznuje 28. rojstni dan, in Giacomo Nizzolo, Italijana je zaustavil padec.

Za Andrejem Greiplom je drugo mesto zasedel Francoz Arnaud Demare, tretje Italijan Sonny Colbrelli, četrto pa drugouvrščeni v skupnem seštevku Luksemburžan Bob Jungels, ki pa bo kljub zmanjšanju zaostanka za štiri sekunde - zdaj zaostaja 16 sekund - še naprej gledal v hrbet rožnate majice Nizozemca Toma Dumoulina. Štiri sekunde je pridobil tudi eden od favoritov Španec Alejandro Valverde, ki zdaj na sedmem mestu v skupnem seštevku le še sekundo zaostaja za Italijanom Vincenzom Nibalijem.

Od slovenskih tekmovalcev se je tokrat izkazal Luka Mezgec, ki je dobil sprint druge skupine, s tem pa z zaostankom štirih sekund zasedel 15. mesto. Matej Mohorič (Lampre Merida) je zaostal 54 sekund, Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), ki še celi rane po padcu, in Grega Bole, ki zaradi komaj pozdravljene poškodbe ni v optimalni formi, pa sta na cilj prišla skoraj štiri minute za najboljšimi, isto velja za Kittla, ki mu je v zadnjem delu etape prav tako zmanjkalo moči.

"Vsa čast mojim moštvenim kolegom, še posebno Jurgenu Roelandtsu. Potem ko so praktično sami lovili tekmece, saj nam nihče ni hotel pomagati, so v zaključku še sami potegnili in me pripeljali v ugoden položaj. Sam sem samo pazil, da me drugi niso zaprli, 300 metrov pred ciljem pa sem se odločil, da začnem sprint. Zmaga je bila izjemna, res sem imel močne noge," je po svoji jubilejni, 130. zmagi v karieri, četrti na Giru in prvi v Italiji letos dejal Greipel.

Živčna etapa

Izredno dolga etapa je bila v znamenju hitrega zaključka, živčnosti, spolzkih cest in pobega štirih kolesarjev, katerih upi so se končali sedem kilometrov pred ciljem, ko se je začel taktični boj za etapno zmago. V njem ni sodeloval Tom Dumoulin, zato pa je sodeloval Jungels, ki pa si na koncu ni prikolesaril bonifikacijskih sekund, njegova prednost pred Nizozemcem pa je bila premajhna, da bi lahko oblekel rožnato majico.

"Današnja etapa je bila zelo težka. Dolga, ves čas je šlo gor in dol, pa še hitre ubežnike smo imeli. Tudi hitrost v zadnjih kilometrih je bila nora, toda brez posebnih težav smo nadzorovali položaj. Zdaj sem se prepričal, zakaj pravijo, da so sprinti v Italiji drugačni kot drugje. Bilo je tako kaotično in nevarno. Trpel sem, a zagotovo nisem bil edini. Na srečo je jutri etapa s ciljem na vzponu, zato bo sprint drugačen. Upam, da bom v cilj prišel z najhitrejšimi, ali pa da ne bom veliko zaostal," je Dumoulin zadovoljen, da je zahtevno etapo končal brez takšnih ali drugačnih prask.

Giro d'Italia, 5. etapa:

1. Andre Greipel (Lotto/Soudal) 5:40:35
2. Arnaud Demare (Fra/FDJ)
3. Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF)
4. Bob Jungels (Luk/Etixx-Quick Step)
5. Moreno Hofland (Lotto/NL-Jumbo)
...
15. Luka Mezgec (Slo/GreenEdge) isti čas
85. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida) 0:54
142. Primož Roglič (Slo/LotoNL-Jumbo) 3:51
164. Grega Bole (Slo/Nippo Vini Fantini) 3:56
...

Skupni vrstni red:  

1. Tom Dumoulin (Niz/Giant-Alpecin) 19:40:48
2. Bob Jungels (Luk/Etixx-Quick-Step) +0:16
3. Diego Ulissi (Ita/Lampre-Merida) 0:20
4. Georg Preidler (Avt/Giant-Alpecin) isti čas
5. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNl-Jumbo) 0:24
6. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 0:26
7. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 0:27
8. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša) 0:35
9. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) isti čas
10. Nicolas Roche (Irs/Sky)  0:37
...
51. Luka Mezgec (Slo/Orica GreenEdge) 2:45
96. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida) 10:02
179. Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) 28:08
188. Grega Bole (Slo/Nippo Vini Fantini) 30:57
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.