Šport
65 ogledov

"Slovak" Roglič: Želim rožnato majico!

Primož Roglić Giro d'Italia 2016 uvodni kronometer EPA
Slovenski kolesar Primož Roglič je že v uvodu letošnje, že 99. dirke po Italiji pokazal svojo kakovost. In to v disciplini, ki mu do zdaj ni bila posebej pisana na kožo, v vožnji na čas, s katero se je dirka začela v nizozemskem Apeldoornu. V njej je zasedel drugo mesto, do prvega in s tem rožnate majice mu je manjkala le stotinka.

Šestindvajsetletni kolesar ekipe Lotto NL-Jumbo, ki je nizozemska in je imela ob progi veliko navijačev, je na 9,8 kilometra dolgi progi ob povprečni hitrosti več kot 53 km/h toliko zaostal za mnogo bolj poznanim kronometristom Nizozemcem Tomom Domoulinom, s katerim bosta drugo etapo začela z istim časom.

Primož Roglič, nekdanji smučarski skakalec in debitant na največjih dirkah, je bil na vseh vmesnih časih med najhitrejšimi, na zadnjem je za Domoulinom zaostajal tri sekunde, ki pa mu jih kljub trpljenju Nizozemca v zadnjem delu proge za las ni uspelo povsem izničiti.

"Zagotovo sem zadovoljen z dosežkom, čeprav nekaj grenkega priokusa je. Trenutno ne morem reči, kje sem izgubil to stotinko, najbrž na več mestih. Definitivno se je dalo še boljše odpeljat, a če bi mi kdo pred začetkom ponudil drugo mesto, bi ga brez oklevanja sprejel. Presenetil sem sebe, najbrž tudi druge, čeprav večjih odzivov na moj dosežek še ni. V glavnem sem prejemal le čestitke, kakšnih večjih pogovorov nisem imel. Niti s klubskim vodstvom, z njim bom govoril pozneje, ko se bomo pogovorili tudi o nadaljnji strategiji. Vsekakor si želim v drugi etapi napasti rožnato majico, najbrž tako razmišljajo tudi v ekipi," je po uspehu dejal nekdanji kolesar Adrie Mobila, lani je v njenem dresu dobil dirko po Sloveniji, ki pa kljub uspehu, ki buri domišljijo, ostaja na trdnih tleh.

"Še vedno bom na dirki pomočnik. Gremo korak za korakom, bomo videli, kaj se bo v naslednjih etapah dogajalo. Sem dobro pripravljen, pripravljal sem se v višinski hiši, upam, da mi bo šlo dobro tudi v klanec, želim pomagati in biti zraven najboljših, potem pa bomo videli, kaj in kako," ni v oblakih Kisovčan.

Zasavec, ki mu je na predstavitvi dirke Po Sloveniji odličen rezultat napovedal tudi nekdanji moštveni kolega Marko Kump, je zagotovo presenetil tudi strokovnjake, na cyclignews.com ga še naprej ne štejejo med favorite za vrh končnega seštevka, pri Gazzetti dello Sport pa ga niti dobro ne poznajo, saj trdijo, da je Slovak.

Domoulin ve, da je imel srečo

Zato pa zmaga Domoulina - prva v sezoni - ni presenečenje, čeprav dolgo časa ni nastopal. S sotekmovalci iz ekipe Giant Alpecin se je v pripravljalnem obdobju doživel prometno nesrečo, a je po njej še pravočasno ujel formo, premagal tudi obolelega prvega favorita Švicarja Fabiana Cancellaro (zasedel je osmo mesto) in se veselil zmage, ki so mu jo mnogi privoščili.

"Zavedam se, kakšno srečo sem danes imel. V teku sezone je nisem imel, ne samo zaradi prometne nesreče, ampak tudi zaradi nesrečnih dogodkov na dirki po Romandiji. Je pa Nizozemska najprimernejši kraj, da se mi je vse povrnilo. Lepo je zmagati pred domačimi navijači, čeprav moram priznati, da s samo vožnjo nisem zadovoljen. V svoji karieri sem pokazal že veliko boljših kronometrskih predstav, pa tudi slabših, tokrat sem naredil veliko napak. Na koncu sem dal vse od sebe, bil sem povsem izmučen, šlo mi je na bruhanje, in res sem vesel, da sem zmagal. Menim, da dirke zmagati ne morem, saj v hribih ne bom konkurenčen. Pred dirko nisem namreč nič bival v višinski hiši in na vzponih pričakujem težave," je dejal 35-letni Domoulin, ki je že nosil tudi rumeno majico na dirki po Franciji.

Izmed glavnih favoritov za končno zmago je bil v uvodu najboljši Italijan Vincenzo Nibali, ki je na 16. mestu zaostal 19 sekund. Španec Alejandro Valverde je zaostal 24 sekund, Kolumbijec Johan Esteban Chaves 30, njegov rojak Rigoberto Uran 33, Poljak Rafal Majka 38, Španec Mikel Landa pa 40 sekund.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.