Šport
128 ogledov

Rok Verderber svetovni prvak

Rok Verderber Jadralna zveza Slovenije
V Dziwnowu na Poljskem se je zaključilo SP razreda optimist, Slovenijaa pa se v domovino vrača z največjim uspehom slovenskega jadranja v tem najštevilčnejšem mladinskem razredu.

Štirinajstletni Rok Verderber je na svetovnem prvenstvu z odličnim jadranjem dominiral vse dni prvenstva in postal svetovni prvak v razredu optimist.

Verderber je prvenstvo odlično začel in bil od samega začetka na vrhu razvrstitve, do konca prvenstva pa si je prijadral že lepo prednost pred drugimi jadralci. Po sedmih plovih so jadralci končali kvalifikacijsko serijo, poleg Verderberja sta se v zlato skupino uvrstila tudi Daniel Cante, in Špela Hajdinjak, v srebrni skupini pa sta z jadranjem nadaljevala Janez Zabukovec in Klemen Semelbauer. V četrtek so jadralci odjadrali še dva plova finalne serije, dan pred zaključkom prvenstva je imel Verderber na prvem mestu (18 točk) že 23 točk prednosti pred singapursko jadralko Jodie Ali (41 točk) na drugem mestu.

V petek organizatorjem zaradi pomanjkanja vetra ni uspelo izpeljati predvidenih plovov, tako da je bila razvrstitev že dokončna. Rok Verderber je tako postal svetovni prvak, drugo mesto in naslov svetovne prvakinje med dekleti je osvojila Alijeva, tretje mesto pa je osvojil Norvežan Mathias Berthet. Naslov svetovne podprvakinje je osvojila Italijanka Gaia Bergonzini (skupaj 17. mesto), tretje pa Španka Aina Colom Miró (skupaj 19.). Cante je svoje prvo SP končal na 42. mestu, Hajdinjakova pa na 68. mestu in 10. mestu med dekleti.

Slovenski jadralci so nastopili tudi na ekipnem dvobojevanju, kjer so zasedli odlično 6. mesto med 48. državami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.