Šport
11965 ogledov

Drama v finalu, delirij slovenskega kapetana

Marko Bezjak Magdeburg Kielce Epa Marko Bezjak v dresu Magdeburga.
Z velikim finalom se je končala letošnja rokometna liga prvakov.

Nemški Magdeburg je na finalni tekmi letošnjega zaključnega turnirja rokometne lige prvakov v Kölnu po podaljšku premagal poljske Kielce (30:29). Nemška zasedba je četrtič zmagala v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju po letih 1978, 1981 in 2002.

Mednarodno pisana zasedba iz Poljske je bila v začetku finalne tekme - na njej sta pravico delila najboljša slovenska sodnika v zadnjih letih David Sok in Bojan Lah - v podrejenem položaju, po zaostanku treh golov (1:4) pa je že v 12. minuti izenačila na 6:6. V nadaljevanju se je v Lanxess Areni v Kölnu odvijal izenačen boj, končnica prvega polčasa pa je minila v znamenju poljskega prvaka, ki se je po "miniaturah" španskega reprezentanta Alexa Dušebajeva na veliki odmor podal s prednostjo dveh golov (15:13).

Poljska zasedba je imela večji del drugega polčasa vajeti igre v svojih rokah. Hitro je povedla za štiri gole (18:14), prednost dveh do treh golov pa držala vse do trinajstminutne prekinitve zaradi nujne zdravstvene pomoči gledalcu na tribuni. Daljša prekinitev je bolj koristila Magdeburgu, ki je hitro izenačil na 22:22, v 56. minuti pa po dolgem času povedel s 25:24, potem ko je zadel Norvežan Christian O'Sullivan.

V razburljivi končnici rednega dela so imeli rokometaši poljske ekipe zaključno žogo v svojih rokah. Šestnajst sekund pred koncem rednega dela so zahtevali minuto odmora, v zadnjem napadu pa v igri šest na pet niso dosegli zmagovitega gola.

V desetminutnem podaljšku je bilo več moči na strani nemške zasedbe, kjer od leta 2013 igra tudi nekdanji kapetan slovenske reprezentance Marko Bezjak. Ta se ni vpisal med strelce, z lucidnimi potezami pa je nekajkrat lepo preigral poljske tekmece.

Magdeburg je v končnici prvega petminutnega podaljška povedel za dva gola (29:27), lepo prednost pa zadržal vse do konca dvoboja in sloviti poljski zasedbi že drugo leto zaporedoma preprečil končno zmagoslavje. Lani je po izvajanju sedemmetrovk izgubila proti Barceloni.

V nemški ekipi je bil najbolj učinkovit Nizozemec Kay Smits, izkazala pa sta se tudi Islandec Gisli Kristjansson in Danec Michael Damgaard, ki sta dosegla po šest zadetkov. Španec Alex Dušebajev je za poljsko zasedbo dosegel osem zadetkov, nemški vratar Andreas Wolff pa je zbral 15 obramb.

Španska Barcelona je bila v današnji tekmi za tretje mesto boljša od francoskega PSG (37:31). V malem finalu sta se izkazala tudi slovenska reprezentanta v dresu katalonske zasedbe. Blaž Janc je bil s sedmimi goli najučinkovitejši igralec na igrišču, Domen Makuc pa je za zmago prispeval štiri zadetke.

Liga prvakov, finale:

Magdeburg - Kielce 30:29* (26:26, 13:15)
Smits 8; Dušebajev 8.

* - po podaljšku

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.