Šport
16 ogledov

Rokometaši v prvem jakostnem bobnu

Sport 28.12.2013 Boris Denic, rokomet, prijateljska tekma, Slovenija - Makedonij Saša Despot
Slovenska moška rokometna reprezentanca bo pred junijskima kvalifikacijskima tekmama z Madžarsko (za nastop na SP prihodnje leto v Katarju) v petek dobila tudi kvalifikacijske tekmece za EP na Poljskem leta 2016.

Evropska in poljska rokometna zveza bosta opravili žreb skupin za nastop na moškem evropskem prvenstvu, ki bo med 15. in 31. januarjem 2016, Slovenija pa bo petkov ples kroglic v Varšavi pričakala v prvem jakostnem bobnu skupaj z Dansko, Španijo, Hrvaško, Francijo, Srbijo in Madžarsko.

Močan drugi boben

Slovenija, ki je na evropski jakostni lestvici trenutno na osmem mestu, se je izognila rokometnim prvokategornikom, njene možne tekmice iz drugega bobna pa so same vrhunske zasedbe: Islandija, Nemčija, Makedonija, Rusija, Švedska, Belorusija in Norveška. V tretjem bobnu je nekaj kakovostnih izbranih vrst, kot so Avstrija, Češka, Portugalska, Črna gora in Slovaška, v četrtem pa prav tako nekaj zelo nepredvidljivih reprezentanc, med katerimi sta najnevarnejši Ukrajina in Švica.

Po lanskem kvalifikacijskem polomu, ko je Slovenija zasedla tretje mesto – pred njo sta se uvrstili Islandija in Belorusija, za njo pa Romunija –, niti ne razmišljajo preveč o tekmecih za sklepni turnir, eden in edini cilj je uvrstitev na evropsko prvenstvo, kar jim prinaša prvo ali drugo mesto v kvalifikacijski skupini.

Prostor tudi za najboljšega tretjeuvrščenega

Na sklepni turnir se je neposredno uvrstila prirediteljica Poljska, drugih 15 mest pa bo razdeljenih po kvalifikacijskem ciklusu, kjer bo 28 reprezentanc nastopilo v sedmih kvalifikacijskih skupinah. Na EP se bosta uvrstili po dve najboljši reprezentanci iz vseh sedmih kvalifikacijskih skupin in najboljša tretjeuvrščena ekipa iz vseh skupin.

Kvalifikacijske tekme bodo na sporedu od letošnjega oktobra do junija prihodnje leto: prvi in drugi krog bosta na sporedu konec oktobra in v začetku novembra letos, tretji in četrti krog aprila, peti in šesti krog pa junija prihodnje leto.

Jakostne skupine pred današnjim žrebom skupin v Varšavi za EP 2016:

Boben 1: Danska, Španija, Hrvaška, Francija, Srbija, Madžarska, Slovenija
Boben 2: Islandija, Nemčija, Makedonija, Rusija, Švedska, Belorusija, Norveška
Boben 3: Avstrija, Češka, Črna gora, Slovaška, Litva, Portugalska, Nizozemska
Boben 4: BiH, Izrael, Latvija, Švica, Ukrajina, Turčija, Finska

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.