Šport
81 ogledov

Rokometašice po šestih letih na EP

slovenska rokometna reprezentanca slovenija rokomet ženske Simon Maljevac
Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v Bijelem Polju v zadnji kvalifikacijski tekmi skupine 4 za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu v izgubila proti Črni gori s 24:22 (13:11). Čeprav so slovenske rokometašice izgubile, so se kot najboljša tretjeuvrščena ekipa uvrstile na evropsko prvenstvo, ki bo od od 4. do 18. decembra na Švedskem.

Čeprav so na sobotnih tekmah rokometašice Belorusije v gosteh nekoliko nepričakovano premagale Romunijo in se po številu točk izenačile s Slovenkami, je bilo izhodišče izbrank Uroša Bregarja pred dvobojem s Črnogorkami zelo ugodno. Proti domači ekipi si ne bi smele dovoliti poraza z več kot desetimi goli razlike, niti v enem trenutku tekme pa njihov zaostanek za četrtouvrščeno ekipo z zadnjega evropskega prvenstva ni bil večji kot štiri gole. Na koncu so izgubile za dva in se po šestih letih spet uvrstile med najboljše evropske ekipe.

"Pričakovali smo, da bo v boju za najboljše tretje mesto še kakšna od ekip na zadnjih tekmah zmagala in to se je zgodilo v primeru uspeha Belorusije proti Romuniji. A vseeno imamo mi svojo računico, in sicer, da se bomo proti Črnogorkam borili po najboljših močeh in poskušali potrditi to težko prigarano evropsko prvenstvo," je pred tekmo s Črno goro, na prvi, novembra v Ljubljani je z 22:20 (11:11) slavila četrtouvrščena reprezentanca z zadnjega evropskega prvenstva na Hrvaškem in Madžarskem, dejal selektor Bregar.

Nikoli previsok zaostanek

Z golom Tamare Mavsar so slovenske rokometašice povedle z 1:0, v 11. minuti pa so domače rokometašice prvič na tekmi prišle do treh golov prednosti (7:4). Slovenska obramba ni bila tako čvrsta kot na sredini tekmi proti Hrvaški, na kateri so si Slovenke z zmago odprle vrata na letošnje evropsko prvenstvo. Z vstopom Sergeje Stefanišin so se gostujoče rokometašice popravile tudi v tem elementu igre in z golom Ane Gros so v 23. minuti izid izenačile na 10:10. Nato so imele dva napada za drugo vodstvo na tekmi, a so obakrat izgubile žogo v napadu. Kazen je hitro sledila, domača ekipa pa je na odmor odšla z dvema goloma prednosti.

Drugi polčas se za slovensko ekipo ni začel najbolje, saj je Milena Raičević s sedmih metrov vodstvo Črnogork povečale na 15:11. Bregarjeve izbranke so se z zaporednima goloma vrnile v igro, ko pa je v 48. minuti Tamara Mavsar izkoristila sedemmetrovko in se je Slovenija domačinkam približala na gol zaostanka (19:20), je bilo bolj ali manj jasno, da bo po šestih letih spet zaigrala med najboljšimi evropskimi reprezentancami. Že v naslednjem napadu so Slovenke izid izenačile, v končnici tekme pa so Črnogorke po zaslugi razpoložene Raičevićeve in tudi zahvaljujoč izgubljenim žogam gostij prišle do zmage, s katero so potrdile prvo mesto v skupini 4.

Tekma se je skoraj končala z neljubim dogodkom, saj je 30 sekund pred koncem tekme za nekaj trenutkov zavest izgubila domača rokometašica Jovanka Radičević, ki so ji takoj nudili prvo pomoč. Na srečo ni bilo nič hujšega, po koncu tekme sta se izida veselili obe ekipi, ki sta skupaj zaplesali zmagoviti ples. Najboljša strelka v slovenski izbrani vrsti je bila z osmimi goli Barbara Lazović, pri Črnogorkah jih je 11 dosegla Milena Raičević.

Znane vse udeleženke

Druga v skupini 4 je po današnji zmagi nad Makedonijo s 35:19 (17:7) Hrvaška, ki je kvalifikacije končala z osmimi točkami. Prvo mesto so z desetimi osvojile Črnogorke, Slovenke so bile tretje s šestimi točkami, brez točk pa so tekmovanje končale Makedonke.

Na evropskem prvenstvu na Švedskem bodo ob domači ekipi in Sloveniji igrale še Norveška, ki bo branila naslov evropskih prvakinj, Romunija, Srbija, Češka, Nizozemska, Španija, Črna gora, Hrvaška, Poljska, Madžarska, Rusija, Danska, Francija in Nemčija.

Kvalifikacije za EP, 6. kolo:

Črna gora - Slovenija 24:22 (13:11)
Raičević 11; Lazović 8.

Hrvaška - Makedonija 35:19 (17:7)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.