Slovenija
16 ogledov

Türk: "Vi ste bistveni del naše identitete"

Sprejem pri predsedniku države
1/30
Boštjan Tacol
Ob 17.uri je na Brdu slovenske udeležence olimpijskih iger v Londonu sprejel predsednik države Danilo Türk. Sprejem se je pričel v kristalnem salonu gradu Brdo, kjer se je predsednik rokoval z olimpijci. Sledilo bo druženje s pogostitvijo pa tudi skupinsko fotografiranje pred gradom.

Predsednik države Danilo Türk se je na začetku vsem zbranim zahvalil za njihovo sodelovanje na olimpijskih igrah in dejal: "Ko smo se srečali pred odhodom, je bilo v zraku ogromno optimizma. In pričakovanja ste izredno uspešno izpolnili.Rad bi povedal, da smo vsi spremljali in trepetali ob vaših dosežkih. Veliko ste naredili za slovensko fizično kulturo in šport. Vi ste bistveni del nase kulturne identitete," je pohvalne besede slovenskim olimpijcem namenil predsednik države.

"Sam sem bil prvič v življenju na olimpijskih igrah, kjer sem lahko vsaj približno začutil, kar občutite vi. Olimpijske igre so ena največjih praks v sodobnem svetu, in to zelo resno mislim," je svoje navdušenje nad zborom najboljših svetovnih športnikov izrazil Türk.

Predsednik je poudaril tudi, da je letošnja slovenska odprava prvič bila sestavljena iz več deklet, kot fantov, kar je doprinos k večji enakopravnosti spolov. Ob tem je poudaril tudi, da je govoril s številnimi predstavniki, tudi arabskimi, ki so dejali, da je prišlo do napredka, če pomislimo na spore v zvezi z naglavnimi rutami, ki so samo eden od elementov raznolikosti svetovnih kultur.

Slovenija je ponovno med državami, ki so dosegle največ medalj glede na število prebivalcev, kar je, po Türkovih besedah, odraz zaupanja v nas same. Ob koncu nagovora jim je zaželel veliko uspeha, dobre volje in seveda nekaj počitka.

Zahvala Urške Žolnir

Urška Žolnir se je predsedniku zahvalila za sprejem, v imenu celotne reprezentance pa mu podarila tudi veliko fotografijo z nekaterimi utrinki z iger.

Danilo Türk je po zaključku formalnega dela povedal, da so olimpijci dokaz, da z voljo lahko pride tudi uspeh. Čas po olimpijskih igrah je po njegovem prepričanju dober trenutek, da se športni delavci dogovorijo o načrtovanju za naprej, za mlade generacije. Pri tem je poudaril, da Slovenija potrebuje inteligentne varčevalne ukrepe, saj tudi šport ni imun na krizo.

Komentarjev 1
  • izvedenec 09:06 15.avgust 2012.

    sramota, da predsednik - komunist govori o identiteti s športniki