Šport
22 ogledov

Rolland slavil, Schleck slekel Voecklerja

tour de france 19. etapa andy schleck
1/12
EPA
Francoz Pierre Rolland je dobil 109 km dolgo 19. etapo dirke po Franciji. Španca Samuel Sanchez in Alberto Contador sta se zvrstila na drugem in tretjem mestu, Andy Schleck je prevzel rumeno majico, a ima manj kot minuto prednosti pred Cadelom Evansom.

Francoz Pierre Rolland je zmagovalec 19. etape kolesarske dirke po Franciji s ciljem na prelazu Alpe d'Huez, ki je bila polna preobratov. Njegov rojak Thomas Voeckler je po desetih dneh izgubil rumeno majico vodilnega; vodstvo je pred sobotno predzadnjo etapo prevzel Luksemburžan Andy Schleck. Rolland, ki nastopa na svojem tretjem Tour de Franceu, je s prestižno zmago v tako težki etapi pripravil veliko presenečenje. "Odraščal sem ob gledanju Lancea Armstronga in Marca Pantanija, kako sta plezala na Alpe d'Huez. Zdaj sem sam osvojil ta vrh in to etapo, tako da še ne morem povsem doumeti, kako mi je to uspelo," je bil po zmagi vzhičen 24-letni Francoz.


Trikratni zmagovalec dirke po Franciji Alberto Contador je s samostojnim pobegom dolgo vodil med brutalnim vzponom na Alpe d'Huez. Čeprav se je že zdelo, da se je Španec po četrtkovi etapi vrnil v boj za skupno zmago, ga je v zadnjih nekaj kilometrih povsem pobralo, tako da je s tretjim mestom v današnji etapi proti največjemu tekmecu pridobil le 33 sekund, kar je bržkone premalo, da bi lahko v nedeljo prvi prečkal cilj na Elizejskih poljanah v Parizu. "Z današnjo etapo sem zadovoljen, čeprav se ni izšla tako, kot sem si želel - z etapno zmago," je dejal španski zvezdnik, ki je letos prišel po četrti naslov na Touru: "Boril sem se. Zelo težko je v istem letu osvojiti tako Giro kot Tour. V Grenoblu bom dal vse od sebe, vendar se mi zdi, da je zaostanek slabih treh minut za tako dobrim kronometristom, kot je Evans, neulovljiv."

Kakšen začetek etape!

Vsega 18 kilometrov po startu, na začetku vzpona na Telegraph je napadel Contador. Španec ni želel podpisati predaje. Tekmeci so morali reagirati - Andy Schleck je takoj priključil, Evans in Voeckler z nekaj več težav, hitro je omagal Frank Schleck. Vse to se je dogajalo minuto za nekaj več kot desetimi ubežniki, med katerimi je bil tudi Kristijan Koren. Sredi klanca je Voeckler zaostal za Contadorjem in Andyjem, ki sta ujela ubežnike in povedla, zaradi težav s kolesom (moral ga je zamenjati) je še bolj zadaj ostal Evans.

Še drugič na Galibier

Kot da en vzpon na Galibier (2.556 m. n. v.) ni bil dovolj, so kolesarji vanj zagrizli še enkrat. Ob stoletnici prvega vzpona na ta alpski prelaz se je organizator odločil, da ga v program vključi dvakrat. Tokrat so se ga lotili z nasprotne, še bolj strme strani. Pred tem bodo morali premagati vzpon na prelaz Telegraph (1.566 m. n. v.), etapa pa se je sklenila z 21 serpentinami na Alpe d'Huez (1.850 m. n. v.). Gre na 13,8 kilometra dolg ciljni vzpon s povprečno naklonino osem odstotkov (prva dva km 10 odstotkov).


Dirka po Franciji, 19. etapa (Modane - Alpe d'Huez, 109,5 km):
(povpr. hitrost: 34 km/h)

1. Pierre Rolland (Fra/Europcar) 3:13:25 ure
2. Samuel Sanchez (Špa/Euskaltel) +0:14
3. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank) +0:23
4. Peter Velits (Slk/HTC-Highroad) +0:57
5. Cadel Evans (Avs/BMC)
6. Thomas de Gendt (Bel/Vacansoleil)
7. Damiano Cunego (Ita/Lampre)
8. Fränk Schleck (Luks/Leopard Trek)
9. Andy Schleck (Luks/Leopard Trek) vsi isti čas
10. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin) +1:15
...
56. Kristijan Koren (Slo/Liquigas)  +12:44
89. Grega Bole (Slo/Lampre)  +25:27
162. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) isti čas

Tour, skupno (po 19 etapah):

1. Andy Schleck (Luks/Leopard Trek) 82:48:43
2. Fränk Schleck (Luks/Leopard Trek) +0:53
3. Cadel Evans (Avs/BMC) +0:57
4. Thomas Voeckler (Fra/Europcar) +2:10
5. Damiano Cunego (Ita/Lampre) +3:31
6. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank) +3:55
7. Samuel Sanchez (Špa/Euskaltel) +4:22
8. Ivan Basso (Ita/Liquigas) +4:40
9. Tom Danielson (ZDA/Garmin) +7:11
10. Pierre Rolland (Fra/Europcar) +8:57
...
91. Kristjan Koren (Slo/Liquigas)  +2:27:52
131. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) +3:08:30
133. Grega Bole (Slo/Lampre) +3:09:08

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.