Šport
29 ogledov

Rosberg svetovni prvak

Lewis Hamilton, Nico Rosberg
1/11
Profimedias
Na zadnji dirki sezone si je Nico Rosberg s pametno vožnjo privozil naslov svetovnega prvaka.

Nico Rosberg, ki je lovil svoj prvi naslov svetovnega prvaka, je v zadnjo preizkušnjo sezone krenil z 12 točkami prednosti pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom. Britanec, ki je že trikrat osvojil lovoriko najboljšega v formuli 1, je bil najboljši v kvalifikacijah, Rosberg je bil drugi. Če bi se na enak način razpletla tudi dirka, bi svetovni prvak postal Nemec, ki bi tako kot drugi dirkač ponovil uspeh svojega očeta. Keke Rosberg je slavil leta 1982, kot prva pa sta se v zgodovino vpisala Graham (dvakratni prvak) in Damon Hill.

Nemcu bi ob zmagi Hamiltona za uspeh zadoščalo že tretje mesto, če pa bil njegov moštveni tekmec slabši kot prvi, bi Rosbergu zadoščalo že četrto, peto ali šesto mesto.

Nemški dirkač je ob startu ohranil drugo mesto, ki mu je zadoščalo za naslov, Hamiltonu tako ni veliko pomagal niti dober start. Od tu dalje je lahko upal le na smolo moštvenega kolega. V prvih ovinkih se je sicer ob dotiku zavrtel Max Verstappen.

Britanec je že v osmem krogu je zavil v bokse na menjavo pnevmati. Sledil mu je do tega trenutka tretji Kimi Räikkönen. Nemec je logično sledil taktiki največjega tekmeca, a se je nekoliko predolgo zadržal pri mehanikih, ob povratku na stezo pa je zaostal za Fincem. A hitro se je prebil pred njega, tudi ostali dirkači pa so se odločali za postanke. 

Hamilton je tako znova vodil, Verstappen pa je še nekaj časa na drugem mestu zadrževal tretjega Rosberga. Nizozemec je ostal na stezi po vrtenju v prvem krogu. Blizu Nemca so bili tudi Räikkonen, Daniel Ricciardo in Sebastian Vettel. V 13. krogu se je zaradi okvare končala zadnja dirka v karieri nekdanjega svetovnega prvaka Jensona Buttna.

V 20. krogu je verjetno za nekaj časa navijačem Rosberga zastal dih, a je Nemec le uspel priti mimo Verstappna brez dotika dirkalnikov. Mladi Nizozemec je poizkušal vrniti napad, a neuspešno, Rosberg pa se je nato odpeljal naprej. Slednji je nanizal nekaj najhitrejših krogov, na polovici dirke pa je za Hamiltonom zaostajal le za nekaj več kot tri sekunde.

Razlika med obema Mercedesoma je ostala približno enaka po novi menjavi gum, do 31. od 55 krogov pa se je zmanjšala na sekundo in nato ostajala podobna tudi v naslednjih krogih. Omenjena dirkača sta se znova zavihtela na prvo in drugo mesto, ko se je v 38. krogu kot zadnji za postanek v boksih odločil Vettel.

Lewis Hamilton, Nico Rosberg | Avtor: Profimedias Profimedias

Hamilton se je kljub nasprotnim navodilom iz boksov odločil za počasnejšo vožnjo, s tem pa je omogočil, da sta se ob koncu dirke tik za njega in Rosberga pripeljala Vettel, ki je bil na novih gumah najhitrejši, in Verstappen. Vettel je poskušal priti mimo Rosberga, vendar mu ni uspelo. Hamiltonu v tolažbo ostaja 53. zmaga med elito avtomobilističnega športa.

"To so bile moje sanje vse od otroštva. Zdaj so se mi uresničile in zdaj pa bomo le še proslavljali. Dali si bomo duška," je po osvojenem naslovu dejal nemški dirkač in priznal, da je ob koncu dirke potočil tudi nekaj solz sreče.

"Ponosen sem, da mi je uspelo ponoviti dosežek svojega očeta," je še povedal presrečni Rosberg, ki se verjetno še nikoli na dosedanjih 206 dirkah ni razveselil drugega mesta kot tokrat. Z naslovom pa je dobil nekaj tolažbe za izgubljeni bitki z moštvenim sotekmovalcem v prejšnjih dveh letih.

SP skupno, končni vrstni red (21):

  • Dirkači:
     1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)           385
     2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)          380
     3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)           256
     4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)            212
     5. Max Verstappen (Niz/Red Bull)           204
     6. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)               186
     7. Sergio Perez (Meh/Force India)          101
     8. Valtteri Bottas (Fin/Williams)               85
     9. Nico Hülkenberg (Nem/Force India)      72
    10. Fernando Alonso (Špa/McLaren)         54

 

  • Konstruktorji:
     1. Mercedes       765
     2. Red Bull         468
     3. Ferrari            398
     4. Force India     173
     5. Williams        138
     6. McLaren          76
     7. Toro Rosso      63
     8. Haas               29
     9. Renault             8
    10. Sauber             2
    11. Manor              1
Komentarjev 5
  • mrki 09:16 28.november 2016.

    še en ki gleda F1 zadnje 3 sezone !

  • sesa 18:46 27.november 2016.

    in ce ne bi hami imel probleme z avtom motorji par dirk nazaj bi danes bil 30 pik sredaj.....rosberg pač srečkovoč kot njegov ta stari

  • sesa 18:44 27.november 2016.

    pojma nimas......ce bi max hotel zrinit nika bi ga ze pred 2 postankom ko sta se prehitevala , zato ne kvasi neumnosti...vetel je bil na super soft gumah ki jih je obul v 38 krogu in so bile ze znucane ...prikaži veče zadnjih 5 krogov.....posledicno ni uspel prehiteti nika in tudi nik je imel DRS ker je bil v 1sekundi za hamijem...in tudi če bi ga prehitel je niku se vedno zadostovalo 3 mesto za prvaka... hami pa je car .. pač je probal ..... nik pa najbolj antipatičen prvak v zgodovini f1....vsak na hamijevem mestu bi poskusil kaksno finto.....in ne ne navijam za hamija...