Šport
30 ogledov

"Rumena majica ni breme"

Peter Prevc EPA
Peter Prevc pravi, da je med favoriti za zmago na novoletni turneji, z rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi pa se ne obremenjuje.

"Rumena majica vodilnega v svetovnem pokalu zame ni breme. Pomeni pa, da sem med favoriti za najvišja mesta, drugače tudi ne more biti. Novoletna turneja ima poseben čar, osem skokov šteje za skupno uvrstitev, hitro lahko dobra uvrstitev splava po vodi. Moraš biti osredotočen na vsak skok posebej, tega se bom držal. Pred nami pa je jutri še državno prvenstvo v Planici. Tu je zahtevnost nižja, manj je pritiska, obenem pa se ponovno srečamo tisti, ki smo začeli tekmovati skupaj v mladinski konkurenci in se lahko tudi malo pogovorimo," je po vrnitvi iz Engelberga na novinarski konferenci povedal 23-letni Peter Prevc.

Njegov sedem let mlajši brat Domen Prevc je trenutno drugi slovenski skakalec, ker je med deseterico v skupnem seštevku pokala, ima nastop na naslednji tekmi že zagotovljen. Zanimiv bo tudi sredin skakalni obračun obeh bratov v Planici, v ta boj pa se lahko vmeša še kakšen slovenski skakalec.

"V Planico ne bom šel kot drugi skakalec Slovenije. Sem trenutno res na tem mestu, ampak to za sredino tekmo ne pomeni nič. Pred nami je še veliko tekem, sezona bo še dolga. S Petrom se ne bova o DP nič pogovarjala, tudi zato, ker je to večerna tekma in se je ne veseliva posebej. Sam verjetno še najmanj, ker mi v zadnjem času primanjkuje spanca," je dejal Domen Prevc.

Po poškodbi počasi okreva tudi Robert Kranjec, sicer izvrstni letalec, ki bi bil v drugačnih okoliščinah eden od favoritov na SP v poletih. "Vsak teden, ko me roka manj ovira, bolje tekmujem. Sedaj sem lahko vse bolj osredotočen na skoke, kar prej nisem bil. Zdravstveno stanje se izboljšuje in s tem tudi forma," je pojasnil Kranjec.

Več si je od začetka sezone nadejal Jurij Tepeš. "Moji skoki na treningih so zelo slabi, upam, da bo na naslednjih tekmah boljše. Imel sem tudi smolo z vremenskimi pogoji v Nižnem Tagilu in vesel sem bil treningov po tej tekmi, da sem prišel nazaj," je pojasnil Tepeš.

Anže Lanišek je svoje prve stopničke v karieri 13. decembra v ruskem Nižnem Tagilu zgrešil za dve desetinki, po najboljšem dosežku kvalifikacij pa mu na naslednjih tekmah v Engelbergu konec prejšnjega tedna ni šlo povsem po željah. "Vem, kje sem prejšnji vikend delal napake. Prej sem bil boljši, tudi zmaga v kvalifikacijah v Švici ni nič pomenila. Tekma je nekaj povsem drugega," je dejal Lanišek.

Številnim novincev v slovenski ekipi se bo na prvi tekmo novoletne turneje pridružil 18-letni Tilen Bartol. Sredi meseca je v norveškem skakalnem centru Rena zmagal na dveh tekmah za celinski pokal in si s tem priboril uvrstitev v reprezentanco. "Še nedolgo nazaj ne bi nikomur verjel, da bom že zdaj nastopil na novoletni turneji. Čudeži se dogajajo. Moja forma je dobra, s treningi se bo gotovo še izboljšala. Rezultatskih ciljev nimam, ker bodo to moje prve tekme v svetovnem pokalu," je bil umirjen Bartol.

"Cilj je bil, da gremo na novoletno turnejo z rumeno majico in sedmimi skakalci. To smo dosegli. Na turneji štirih skakalnic si želimo imeti enega skakalca do tretjega mesta in še enega do 15. mesta. Izidi so zelo dobri, imamo pa še nekaj tekmovalcev, ki čakajo na svojo priložnost. Imeli smo kar nekaj težav z vetrom, lahko bi imeli več sreče," je ocenil glavni slovenski trener Goran Janus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.