Šport
24 ogledov

Rusi na hitro utišali Kanadčane

1/12
Žurnal24 main
Kanadčani so bili na dobri poti v polfinale SP elitne divizije, toda Rusi so v zadnji tretjini v razmaku treh minut dvakrat zadeli in na koncu slavili z 2:1. Zbornajo komando v polfinalu čakajo Finci.
Polfinalna para:
V polfinalu se bosta tako najprej v petek popoldne pomerili Češka in Švedska, zvečer pa še Finska in Rusija.

Potem ko so bili že znani trije polfinalisti (Češka, Švedska, Finska), so ljubitelji hokeja željno pričakovali še zadnji četrtfinalni spopad. V njem sta se pomerili hokejski velesili Kanada in Rusija, kar je pomenilo, da bo ena od njiju že zdaj ostala brez možnosti za medalje.

Doslej so na prvenstvu več pokazali Kanadčani. V svoji skupini so opravili z vsemi tekmeci, oddali le dvakrat po točko Švici in ZDA, tako da so osvojili prvo mesto v Košicah. Svetovni podprvaki Rusi po drugi strani še niso pokazali vsega, kar bi po imenih v ekipi morali; niti zveneča okrepitev Aleksander Ovečkin še ni popeljal Rusov do želene ravni, pa čeprav igra s tekme v tekmo bolje. Tako so Rusi prišli le do četrtega mesta v drugem delu.

A vse dogajanje v prvem delu prvenstva zdaj ni več pomembno. Tega sta se zavedali tudi obe ekipi, tako da je bil začetek tekme živčen. Ilija Kovalčuk si je že v peti sekundi privoščil izključitev, ki pa je Kanada ni izkoristila, na drugi strani pa tudi Kanadčani niso bili zbrani, saj so v šesti minuti imeli na ledu šest igralcev. Toda ne ena ne druga ekipa v prvem delu nista zadeli ne ob izenačenih močeh ne ob številčni prednosti. Vratarja Jonathan Bernier in Konstantin Barulin sta tako v prvih 20 minutah ostala nepremagana.

Dogajanje se je razživelo v drugem delu. Kanadčani so prvi zapretili, toda tudi Rusija ni bila nenevarna. Kanadčani pa so vseeno dosegli prvi gol na tekmi, ko je Jason Spezza ušel ruskim branilcem in s strelom med nogami matiral ruskega vratarja. Nato so hokejisti obeh ekip kar zapored sedali na kazensko klop, vendar prednosti 5-4 nihče ni izkoristil. Igra je bila vse prej kot nežna, kar je na svoji koži občutil tudi Kovalčuk, ki ga je eden od soigralcev nesrečno udaril s palico v obraz. Na polovici tekme so Rusi le dvignili roke v znak veselja ob golu, a je že pred tem sodnik prekinil tekmo, ker je plošček v obraz zadel Marca Methota.

Tesen izid po 40 minutah je obetal razburljivo nadaljevanje; Ilija Nikulin je v 43. minuti s strelom od daleč zadel prečko, plošček pa se je odbil v polje. Sodniki so po večminutnem ogledu posnetkov odločili, da gola ni bilo. V tretje je Rusom le šlo: junak je bil v 50. minuti Aleksej Kajgorodov, ki je tekmecem celo ob igralcu manj pobegnil, preigral dva Kanadčana in matiral še Bernierja. Potem pa se je za Kanado vse skupaj obrnilo še na slabše, saj je končno zadel tudi Kovalčuk, ko je izkoristil podajo Aleksandra Radulova za vodstvo. Ostalo je sedem minut, v katerih pa Kanada ni več našla poti do ruskega gola, niti ob igri brez vratarja v zadnji minuti in Rusi so se uvrstili med štiri najboljše.

Finci vikinge poslali domov
Na prvi četrtkovi četrtfinalni tekmi sta se pomerili Finska in Norveška, eno najprijetnejših presenečenj letošnjega tekmovanja. Norvežani so se v prvem in drugem delu SP predstavili kot čvrsta ekipa. Premagali so tudi Švede, s Kanadčani pa izgubili le za gol. Tako so si priborili tretje izhodišče in v četrtfinalu dobili skandinavske tekmece Fince.

Ti so bili v tem obračunu sicer favoriti, toda vsaj prva tretjina te teorije ni potrdila. Norveška je bila enakovredna, večkrat celo nevarnejša pred vrati Petrija Vehannea kot tekmeci v belih dresih pred Larsom Haugnom. Za nameček so imeli Finci še težave zaradi kazni, saj so bili ob koncu tretjine izključeni dvakrat zapored, toda Norveška te prednosti ni izkoristila.

Zato pa je povedla na začetku drugega dela. Leo Komarov je nepravilno ustavil norveški prodor, sodnik je dosodil kazenski strel, ki ga je Ken Andre Olimb spremenil v zadetek. A prejeti gol je le spodbudil Fince. Pritisnili so na plin, v 27. minuti pa je že prvo številčno prednost na tekmi Jarkko Imonen spremenil v izenačenje. Dobre tri minute pozneje so imeli Norvežani spet igralca manj, Finska pa je po zaslugi spretnega Tuoma Ruutuja prvič povedla. Finci so imeli izreden izkoristek igralca več: ko so Norvežani tretjič imeli na klopi kaznovanega igralca, so Finci spet izvedli podobno akcijo kot pri prvem golu in Imomnen je dosegel svoj sedmi gol na SP. Ko pa je dve minuti pred koncem tretjine ob razmerju 4-4 zadel še Jani Lajunen, se je zdelo, da so žilavi Norvežani vendarle klonili.

Zadnji del je spet minil brez golov, tik pred koncem so Norvežani ob številčni prednosti zadeli še vratnico, Finska pa si je z odličnimi 12 minutami priborila polfinale z Rusijo.

Svetovno prvenstvo elitne divizije, četrtfinale:

Finska : Norveška 4:1 (0:1, 4:1, 0:0)
Immonen (27, 36), T. Ruutu (29), Lajunen (39); Olimb (24)

Kanada : Rusija 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Spezza (26); Kajgorodov (50), Kovalčuk (53)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.