Šport
13065 ogledov

Rusi z napadom prekršili skoraj 3000-letno tradicijo

Thomas Bach Epa
Mednarodni olimpijski komite (Mok) je ostro obsodil rusko kršitev olimpijskega premirja z invazijo na Ukrajino. Predsednik olimpijske družine Thomas Bach je obenem v sporočilu znova pozval k miru.

Olimpijsko premirje se je začelo 28. januarja, sedem dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu, in bi se končalo 20. marca, teden dni po koncu paraolimpijskih iger v kitajski prestolnici. To je 2. decembra podprlo vseh 193 članic Združenih narodov, s tem so obudili okrog 3000 let staro antično olimpijsko tradicijo.

"Odločno obsojamo prekinitev olimpijskega miru, ki ga je storila ruska vlada. Danes zato predsednik Moka znova poziva k miru, kar je storil že v svojih govorih tako na slovesnosti odprtja kot zaključka iger na Kitajskem," so sporočili iz Moka.

aleksander čeferin Odziv na vojno Šport Čeferin udaril Ruse tam, kjer boli

"Mok je zaradi razvoja dogodkov zelo zaskrbljen glede varnosti olimpijske družine v Ukrajini. Ustanovili smo posebno skupino, ki bo skrbno spremljala dogajanje in usklajevala humanitarno pomoč, kjer bo potrebno," so še zapisali v izjavi za javnost.

Nemška agencija dpa pa poroča, da je že leta 2008, tik pred odprtjem poletnih olimpijskih iger v Pekingu, izbruhnila vojna med Gruzijo in Rusijo zaradi južnega Kavkaza v Južni Osetiji. Leta 2014 pa je Rusija v zadnjih dneh zimskih iger v domačem Sočiju priključila ukrajinski črnomorski polotok Krim.

Tradicija razglasitve olimpijskega premirja izvira iz leta 776 pred našim štetjem.

Komentarjev 1
  • Skias 09:17 25.februar 2022.

    Rusi z napadom prekršili skoraj 3000-letno tradicijo. Se pravi če vojne ne začne NATO je kršitev "tradicije". A napad na Irak Afganistan Sirijo .... pa ni bilo kršitev a takrat pa ni bilo olimpijskih iger! Dajte no nehajte s tem ...prikaži več enostranskim nasiljem. Malo poglejte koliko c131 vsak dan leti preko Slovenije proti vzhodu. Ne zagovarjam vojne še manj se mi pa vidi ta hinavščina + cene gredo gor zaradi borznih špekolantov, ki izkoristijo vsak razlog, da lahko zaslužijo.