Šport
20 ogledov

Ruski atleti padajo na kontrolah

Julija Zaripova EPA
Kar pet ruskih atletov in atletinj je vpletenih v nov dopinški škandal, ki pretresa rusko atletsko zvezo. Marija Bespalova, Vlas Bredihin in Jaroslav Holopov so kaznovani za obdobje štirih let, Marija Konovalova ne bo smela nastopati do 26. oktobra 2017, Jevgenij Nuštajev pa šest mesecev.

Marija Bespalova, ki je na olimpijskih igrah v London v metu kladiva osvojila enajsto mesto, prva je bila njena rojakinja Tatjana Lisenko, je padla na dopinškem testu na atletskem mitingu v Berlinu v začetku septembra.

S štiriletno prepovedjo nastopanja sta kaznovana tudi tekača na srednje proge Vlas Bredihin in Jaroslav Holopov, medtem ko Jevgenij Nuštajev, ki tekmuje v hitri hoji, ne bo smel nastopati šest mesecev. Med kaznovanimi je tudi Marija Konovalova, dvakratna ruska prvakinja v maratonu, ki bo s tekmovanji lahko začel šele po 26. oktobru 2017, vsi njeni izidi od 14. avgusta 2009 do danes pa so izbrisani.

Vendar to niso bili edini dopinški grešniki v ruski atletiki v zadnjem obdobju. V zadnjem mesecu so na dopinških preizkusih padli številni ruski atleti in atletinje, med drugim olimpijska prvakinja na 3000 metrov z zaprekami Julija Zaripova, nekdanja svetovna prvakinja in nosilka bronaste olimpijske kolajne v sedmeroboju Tatjana Černova, olimpijski in svetovni prvaki v hitri hoji Sergej Kirdjapkin, Valerij Kaniskin in Olga Kaniskina. To je bil tudi razlog, da je februarja letos z mesta predsednika ruske atletske zveze odstopil Valentin Balahničev, ki je bil na tem položaju od leta 1991.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.