Šport
21191 ogledov

Ruski telovadec odločno: "Vedenje Ukrajincev je nesprejemljivo"

Ivan Kuljak Reševalni pas/Twitter
Ruski telovadec se je znašel na udaru Mednarodne gimnastične zveze (Fig).

Ivan Kuljak, 20-letni ruski telovadec, je pojasnil svoje razloge, zakaj se je na podelitvi medalj na tekmi svetovnega pokala v Dohi pojavil z dresom, na katerem je bila črka "Z", simbol ruske invazije in zmage nad Ukrajino. 

Kuljak si je zmagovalni oder delil z zmagovalcem prezkušnje na bradlji, Ukrajincem Ilijo Kovtunom.

Mednarodna gimmastična zveza (Fig) je v uradnem odzivu zapisala, da si zaradi "šokantnega vedenja" prizadeva za sprožitev disciplinskega postopka zoper mladega ruskega športnika.

Ivan Kuljak Svet se zgraža Šport Šokantna poteza Rusa vpričo ukrajinskega kolega

Kuljak je v intervjuju za ruski RT branil svojo odločitev in poudaril, da je bila sporna gesta odgovor na provokacije ukrajinskih športnikov.

Ivan Kuljak | Avtor: Print Screen Print Screen
"Njihovo vedenje je bilo na trenutke popolnoma nesprejemljivo. Med vajami so vpili 'slava Ukrajini', na podelitev pa so prihajali odeti v ukrajinske zastave. Na drugi strani smo morali mi nastopati kot nevtralni športniki, zaradi česar smo se počutili nelagodno," je pojasnil 20-letnik.

"Marsikaj se je dogajalo, najbolj pa me je zmotila zahteva po prepovedi naše udeležbe na turnirju. Nikomur nismo storili nič žalega. Prišli smo tekmovat, nato pa vse do zadnjega nismo vedeli, ali bomo sploh lahko nastopili v finalu," je povedal Kuljak in dodal, da svoje odločitve ne obžaluje.

"Če bi imel še eno priložnost, bi naredil enako. Simbol pomeni 'za zmago' in 'za mir'. Nikomur ne želim nič slabega, samo izrazil sem svoje stališče. Kot športnik si bom vedno prizadeval za zmago in za mir," je povedal dobitnik bronastega odličja, ki do nadaljnjega ne bo mogel nastopati na tekmovanjih pod okriljem krovne zveze. "Škoda, ker ne smemo več tekmovati. Upam, da se bodo razmere kmalu izboljšale. Medtem se bom pripravljal na rusko prvenstvo, ki se začne čez tri tedne."

Za konec je povedal, da mu medijska odmevnost dogajanja v Dohi ne bo kratila spanca. "Ne obremenjujem se preveč s tem, kar se dogaja okoli mene. Vse je v redu," je zaključil.
 

Komentarjev 7
  • igor669 09:47 10.marec 2022.

    Ja, v fabrikah so ukinli Ruski turnus za delavce.. viRus tudi ne obstaja več.. Če slovenija napade Ankaran, meni vzamejo jahto? Ne bom smel več športat?

  • Bojan Lavrencic 05:58 10.marec 2022.

    Vsi ste podivjali z to proti rusko propagando. Celo Ruske macke se ne sme vec vpisati v register. Tako politika, novinarji, spodtniki in ostalo kar tekmujejo kdo si bo se vecji neumnost izmislil

  • Avatar F16
    F16 20:26 09.marec 2022.

    Pravi športnik! Kakorkoli. Tudi Ukrajina ni verjetno čisto nedolžna v vsem tem.