Šport
89 ogledov

S kamero nad mehanski doping

kolo, kronometer EPA
Na dirki po Franciji se bodo resno lotili problema, ki ga predstavlja mehanski doping.

Na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu bodo pri preprečevanju mehanskega dopinga uporabljali posebne toplotne kamere. Te bodo lahko snemale kolesa s spremljevalnega motocikla, ali pa bodo postavljena ob cesti. Kamere se bodo tako uporabljale dodatno ob že obstoječem sistemu, ko kolesa pred in po dirki 'poskenirajo'.

Pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) so se za takšen korak odločili po trditvah televizijske postaje France 2 in italijanskega časopisa Corriere della Sera, da so njihovi toplotni posnetki zaznali pet skritih motorjev na dveh letošnjih dirkah.

Francoski minister za šport Thierry Braillard je zatrdil, da bodo nove kamere zaznale motor tudi, če bo ta neaktiven. "Z novo tehnologijo, ki sta jo odobrila UCI in organizatorji Toura, bodo tisti, ki želijo goljufati, zelo veliko tvegali. To bo dodatek tega, kar počnejo pri UCI," je dejal Braillard.

Prvi dokazani primer mehanskega dopinga se je končal s šestletno prepovedjo nastopanja. Belgijka Femke van den Driessche je kazen dobila aprila letos. Pred dnevi so goljufanja pri francoski televiziji Stade 2 obtožili tudi slovenskega kolesarja Primoža Rogliča, a pravih dokazov niso podali. Pri ekipi LottoNL-Jumbo so namigovanja ostro zavrnili in zahtevali opravičilo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.